skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić szarlotkę, pierwszą rzeczą jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Aby to zrobić, weź ciepłe mleko i wymieszaj w nim suche drożdże. Odstaw na 5 minut.
Krok 2:
Następnie dodaj miękkie masło, jajko, sól i cukier do masy drożdżowej.
Krok 3:
Przesiej wymaganą ilość mąki przez sito i stopniowo wlej do miski i zagniataj ciasto.
Krok 4:
Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Dobrze ugniataj rękami. Następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw go na 1 godzinę, aby pasował. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.
Krok 5:
Ta ilość ciasta wystarczy na 2 ciasta o średnicy 22 cm. Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia papierem do gotowania. Podziel ciasto na 2 ciasta. Z połowy ciasta odetnij 1/3 na wierzch ciasta. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować i przykryć spód formy.
Krok 6:
Ułóż dżem jabłkowy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, nie osiągając krawędzi 1-2 cm. Ułóż te paski na całej powierzchni ciasta siatką, mocując wzdłuż krawędzi do ciasta.
Krok 7:
Za pomocą pędzla posmaruj wierzch ciasta żółtkiem. Odstaw ciasto na 10-15 minut na ciepło. Następnie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. A aromat świeżych, domowych wypieków rozprzestrzeni się w całej kuchni. Wyjmij ciasto z formy i lekko ostudź. Miłego picia herbaty!
Ogólnie rzecz biorąc, do nadzienia takiego ciasta można użyć dowolnego dżemu lub dżemu. Możesz nawet ugotować go z pikantnym nadzieniem. Ale dżem jabłkowy oczywiście pozostanie w ulubionych smakach.
jeśli nie ma okrągłego naczynia do pieczenia, możesz zrobić ciasto natychmiast na blasze do pieczenia, jednym dużym ciastem.
smak domowych wypieków zawsze nadaje domowi przytulności.
i każda gospodyni może zrobić takie ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g