ciasto z dżemem jabłkowym

tradycyjna, szarlotka na rodzinne przyjęcie herbaciane! Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, delikatne i przewiewne. Szczególnie lubię ciasta z dżemem. Są oczywiście bardzo kaloryczne, ale czasami możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 83 % 52 g
267 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić szarlotkę, pierwszą rzeczą jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Aby to zrobić, weź ciepłe mleko i wymieszaj w nim suche drożdże. Odstaw na 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj miękkie masło, jajko, sól i cukier do masy drożdżowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej wymaganą ilość mąki przez sito i stopniowo wlej do miski i zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Dobrze ugniataj rękami. Następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw go na 1 godzinę, aby pasował. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ta ilość ciasta wystarczy na 2 ciasta o średnicy 22 cm. Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia papierem do gotowania. Podziel ciasto na 2 ciasta. Z połowy ciasta odetnij 1/3 na wierzch ciasta. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować i przykryć spód formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż dżem jabłkowy i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, nie osiągając krawędzi 1-2 cm. Ułóż te paski na całej powierzchni ciasta siatką, mocując wzdłuż krawędzi do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą pędzla posmaruj wierzch ciasta żółtkiem. Odstaw ciasto na 10-15 minut na ciepło. Następnie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. A aromat świeżych, domowych wypieków rozprzestrzeni się w całej kuchni. Wyjmij ciasto z formy i lekko ostudź. Miłego picia herbaty!

Ogólnie rzecz biorąc, do nadzienia takiego ciasta można użyć dowolnego dżemu lub dżemu. Możesz nawet ugotować go z pikantnym nadzieniem. Ale dżem jabłkowy oczywiście pozostanie w ulubionych smakach.
jeśli nie ma okrągłego naczynia do pieczenia, możesz zrobić ciasto natychmiast na blasze do pieczenia, jednym dużym ciastem.
smak domowych wypieków zawsze nadaje domowi przytulności.
i każda gospodyni może zrobić takie ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy