zrazy rybne

apetyczne zrazy rybne z jajkiem spodoba się każdemu, kto kocha rybę! Zaleca się miłośnikom ryb.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 19 % 5 g
180 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić zrazy rybne? Przekręć filety rybne i cebulę za pomocą maszynki do mięsa, dodaj jajko, krakersy, mleko i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Umieść mięso mielone w folii spożywczej i ubij je, odłóż na bok do lodówki.
do nadzienia ugotuj jajko na twardo, posiekaj, wymieszaj z startym serem kiełbasianym, dodaj śmietanę, czosnek i posiekane zioła. Mieszaj, aż będzie gładka. Uformuj placki z mięsa mielonego, umieść nadzienie na środku i przyklej. Zwiń zrazy w mące i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Połóż na wierzchu kawałek masła. Piec przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ser kiełbasiany - 268   kcal/100g

Podobne przepisy