skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski, zetrzyj schłodzone masło. Lekko przetrzyj palcami.
Krok 3:
Dodaj cukier waniliowy i prosty.
Krok 4:
Zmielić palcami w okruchy. Tylko nie przesadzaj, aby masło się nie stopiło.
Krok 5:
Dodaj dwa żółtka. Wymieszaj wszystko i szybko zagniataj ciasto. Spójrz na konsystencję - może potrzebować więcej mąki niż wskazano.
Krok 6:
Ciasto zwija się w kulkę, zawija w folię spożywczą i wkłada do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Usuń skórkę i rdzeń z jabłek. Pokrój w plasterki. Posyp plasterki jabłka sokiem z cytryny, aby nie ciemniły.
Krok 8:
Włącz piekarnik do podgrzania o 200 stopni. Rozwałkuj ciasto o 5 cm większe niż średnica formy.
Krok 9:
Przenieś ciasto do formy, dobrze dociśnij boki. Następnie za pomocą wałka do ciasta przechodzimy wzdłuż górnej części formy, ciasto jest dobrze przycięte. Usuwamy resztki.
Krok 10:
Pięknie układamy plasterki jabłka w formie.
Krok 11:
Roztop masło i polej je jabłkami na wierzchu. Następnie posyp wszystko cukrem. Jeśli chcesz, możesz posypać trochę cynamonu na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Skoncentruj się na swoich piekarnikach. Ciasto i jabłka powinny się zrumienić.
Krok 12:
Tak wygląda gotowa tarta jabłkowa.
Krok 13:
Schłodzić trochę i ułożyć na półmisku.
Krok 14:
Parzymy aromatyczną herbatę i traktujemy wszystkich pysznym i delikatnym jabłkiem. Bardzo smaczne jest podawanie go z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g