tarta jabłkowa z jabłek

niesamowicie pyszna, delikatna i aromatyczna tarta jabłkowa!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 65 % 26 g
218 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski, zetrzyj schłodzone masło. Lekko przetrzyj palcami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy i prosty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić palcami w okruchy. Tylko nie przesadzaj, aby masło się nie stopiło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwa żółtka. Wymieszaj wszystko i szybko zagniataj ciasto. Spójrz na konsystencję - może potrzebować więcej mąki niż wskazano.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwija się w kulkę, zawija w folię spożywczą i wkłada do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Usuń skórkę i rdzeń z jabłek. Pokrój w plasterki. Posyp plasterki jabłka sokiem z cytryny, aby nie ciemniły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz piekarnik do podgrzania o 200 stopni. Rozwałkuj ciasto o 5 cm większe niż średnica formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do formy, dobrze dociśnij boki. Następnie za pomocą wałka do ciasta przechodzimy wzdłuż górnej części formy, ciasto jest dobrze przycięte. Usuwamy resztki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pięknie układamy plasterki jabłka w formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Roztop masło i polej je jabłkami na wierzchu. Następnie posyp wszystko cukrem. Jeśli chcesz, możesz posypać trochę cynamonu na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Skoncentruj się na swoich piekarnikach. Ciasto i jabłka powinny się zrumienić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak wygląda gotowa tarta jabłkowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić trochę i ułożyć na półmisku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Parzymy aromatyczną herbatę i traktujemy wszystkich pysznym i delikatnym jabłkiem. Bardzo smaczne jest podawanie go z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy