skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe ciasto z kapustą na kefirze? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki, wypieki są wspanialsze z ciepłych produktów. Stary kefir dobrze pasuje do tego ciasta, im bardziej kwaśny jest produkt,tym lepsza będzie jego reakcja z sodą i bardziej puszyste ciasto.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Usuń górne liście z głowy. Następnie drobno posiekaj kapustę. Złóż go do dużej miski.
Krok 3:
Posyp kapustę solą, jeśli lubisz ostrzej, przyprawami i pieprzem i dobrze rozgnieć rękami, aż zmięknie. Nadal możesz włożyć drobno posiekane warzywa, ale nie miałem ich. Możesz również dodać cebulę do kapusty, należy ją najpierw usmażyć. Kapusta będzie nadal smaczna w połączeniu z gotowanymi jajkami. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Teraz zrób test. Jak zrobić ciasto? Rozbij jajka do miski, dodaj sól i cukier i mieszaj, aż będą gładkie. Nie musisz ubijać jajek.
Krok 5:
Następnie wlej kefir do mieszanki jajecznej, dodaj sodę, wymieszaj. Dodaj olej roślinny.
Krok 6:
Przesianą mąkę wsypać partiami, dokładnie mieszając ciasto trzepaczką po każdej z nich. Mąka może nie zniknąć, gdy ciasto stanie się konsystencją jak naleśniki, przestań. Jeśli nagle przesadzisz z mąką, dodaj trochę kefiru.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp mąką.
Krok 8:
Wlej około jednej trzeciej ciasta na dno, spłaszcz szpatułką lub łyżką.
Krok 9:
Posyp nadzieniem z jarmużu.
Krok 10:
Wlej resztki ciasta na wierzch, pomóż mu przykryć całą kapustę szpatułką. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką, powinna być sucha, jeśli zostanie włożona do ciasta i wyjęta. Ciasto powinno być pokryte różową apetyczną skórką. Wierzch ciasta można posypać sezamem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g