skład / składniki
metoda gotowania
babeczka przygotowana według tego przepisu to opcja bardzo szybkiego pieczenia, jak mówią, "w pośpiechu". Jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego może pomóc, jeśli z minuty na minutę spodziewają się nieplanowanych gości. Babeczkę można podawać z dżemem, dżemem, rozpuszczoną czekoladą lub różnymi dodatkami. Istnieje wiele opcji!
więc zaczynamy gotować... Przesiej mąkę do dużego pojemnika. Dodaj do niego określoną ilość proszku kakaowego, waniliny, a także cukru granulowanego i soli. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.
następnie wlej olej roślinny i sodę gaszoną w occie do mieszanki (oddzielnie wymieszaj ocet z sodą), wlej wodę. Wszystko jest dobrze utrudnione, aż do całkowitego połączenia. To wszystko-ciasto jest gotowe! Bardzo szybko i łatwo.
nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i wlej do niego ciasto. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika, dlatego warto wcześniej sprawdzić ciasto pod kątem gotowości. Łatwo to sprawdzić za pomocą testu "na suchą zapałkę". Przyklejamy zapałkę do ciasta, a następnie wyjmujemy i sprawdzamy, czy ciasto się przykleiło. Jeśli zapałka jest czysta i sucha, ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.
niech babeczka pozostanie w formie przez krótki czas, dosłownie przez 5 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Kiedy tak się stanie, babeczkę można podawać na stole, uzupełniając dowolnymi dodatkami do smaku.
jeśli chcesz, możesz zrobić lukier na babeczkę - czekolada działa dobrze. Lub po prostu polej babeczkę rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami lub udekoruj świeżymi jagodami. Możesz po prostu posypać go cukrem pudrem na wierzchu lub niczego nie ozdobić - smakołyk nadal będzie smaczny i imponujący.
miłej herbaty! I zawsze pyszne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g