babeczka na wodzie bez jajek

pyszne czekoladowe wypieki dla wegetarian i poszczących. Ciasto na wodzie bez jajek to opcja szybkiego i smacznego pieczenia, która jest odpowiednia dla tych, którzy trzymają się postu, są uczuleni na mleko i jaja kurze lub świadomie wybrali wegetariańską ścieżkę. Babeczka jest przewiewna, smaczna, o jasnym odcieniu czekolady i przyjemnym aromacie.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 74 % 48 g
313 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

babeczka przygotowana według tego przepisu to opcja bardzo szybkiego pieczenia, jak mówią, "w pośpiechu". Jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego może pomóc, jeśli z minuty na minutę spodziewają się nieplanowanych gości. Babeczkę można podawać z dżemem, dżemem, rozpuszczoną czekoladą lub różnymi dodatkami. Istnieje wiele opcji!

więc zaczynamy gotować... Przesiej mąkę do dużego pojemnika. Dodaj do niego określoną ilość proszku kakaowego, waniliny, a także cukru granulowanego i soli. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.

następnie wlej olej roślinny i sodę gaszoną w occie do mieszanki (oddzielnie wymieszaj ocet z sodą), wlej wodę. Wszystko jest dobrze utrudnione, aż do całkowitego połączenia. To wszystko-ciasto jest gotowe! Bardzo szybko i łatwo.

nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i wlej do niego ciasto. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika, dlatego warto wcześniej sprawdzić ciasto pod kątem gotowości. Łatwo to sprawdzić za pomocą testu "na suchą zapałkę". Przyklejamy zapałkę do ciasta, a następnie wyjmujemy i sprawdzamy, czy ciasto się przykleiło. Jeśli zapałka jest czysta i sucha, ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.

niech babeczka pozostanie w formie przez krótki czas, dosłownie przez 5 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Kiedy tak się stanie, babeczkę można podawać na stole, uzupełniając dowolnymi dodatkami do smaku.

jeśli chcesz, możesz zrobić lukier na babeczkę - czekolada działa dobrze. Lub po prostu polej babeczkę rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami lub udekoruj świeżymi jagodami. Możesz po prostu posypać go cukrem pudrem na wierzchu lub niczego nie ozdobić - smakołyk nadal będzie smaczny i imponujący.

miłej herbaty! I zawsze pyszne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy