zapiekanka z jabłkami i kaszą manną

pyszna zapiekanka z twarogu z soczystymi jabłkami. Dania z twarogu są przydatne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zapiekankę z twarogu można przygotować na śniadanie dla całej rodziny. Jabłka lepiej jest przyjmować słodkie odmiany o miękkim, kruchym miąższu. Dobrze uzupełnią delikatny twaróg.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 42 % 10 g
129 kcal
IG: 36 / 27 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z jabłkami i semoliną twarogową. Twarożek może mieć dowolną zawartość tłuszczu (5%, 9%). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym delikatniejsza będzie zapiekanka. Najważniejsze jest to, że twaróg nie jest suchy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg w blenderze, aby był gładki, bez grudek. Robiąc to, dodaj około 1/3 mleka, aby twarożek lepiej się pokruszył. Wygodne jest stosowanie twarogu w paczkach, ma konsystencję pasty. Taki twaróg można wykorzystać natychmiast. Ale nadal zmiażdżony w blenderze będzie jeszcze delikatniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W puree z twarogu rozbij jajka i ubij jeszcze do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść powstałą masę twarogową w wygodnym głębokim pojemniku. Dodaj semolinę, wanilinę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałe mleko, dobrze wymieszaj. Dodanie mleka sprawi, że zapiekanka będzie bardziej delikatna i miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uzyskuje się lepką, jednorodną masę twarogową. Odstaw na 10-15 minut, aby semolina trochę puchła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka umyć, osuszyć,obrać i obrać z nasion. Pokrój jabłka w kostkę. Wybierz rozmiar kostek według potrzeb.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przygotowane jabłka do masy twarogowej, dobrze wymieszaj, aby jabłka były równomiernie rozłożone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wybierając naczynie żaroodporne, pamiętaj, że zapiekanka znacznie się podnosi podczas gotowania. Dlatego weź formę z wysokimi bokami. Mam kształt wielkości 18*18*5 nasmaruj spód i boki formy kawałkiem masła. Połóż masę twarogową, spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż będzie różowa. Czas gotowania zależy od charakterystyki piekarnika, a także od materiału, z którego wykonana jest forma. Ceramika nagrzewa się dłużej niż szkło żaroodporne lub aluminium. W związku z tym wydłuży się czas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową zapiekankę lekko ostudzić, pokroić na kawałki i podawać z miodem, dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

do zapiekanki można dodać mielony cynamon, dobrze uzupełni smak jabłka swoim aromatem.

zapiekanka z twarogu robię dość często i prawie zawsze z jabłkami. To prawdopodobnie najbardziej ulubiona opcja.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy