skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki z jabłkami i semoliną twarogową. Twarożek może mieć dowolną zawartość tłuszczu (5%, 9%). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym delikatniejsza będzie zapiekanka. Najważniejsze jest to, że twaróg nie jest suchy
Krok 2:
Zmiel twaróg w blenderze, aby był gładki, bez grudek. Robiąc to, dodaj około 1/3 mleka, aby twarożek lepiej się pokruszył. Wygodne jest stosowanie twarogu w paczkach, ma konsystencję pasty. Taki twaróg można wykorzystać natychmiast. Ale nadal zmiażdżony w blenderze będzie jeszcze delikatniejszy.
Krok 3:
W puree z twarogu rozbij jajka i ubij jeszcze do uzyskania gładkości.
Krok 4:
Umieść powstałą masę twarogową w wygodnym głębokim pojemniku. Dodaj semolinę, wanilinę, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej pozostałe mleko, dobrze wymieszaj. Dodanie mleka sprawi, że zapiekanka będzie bardziej delikatna i miękka.
Krok 6:
Uzyskuje się lepką, jednorodną masę twarogową. Odstaw na 10-15 minut, aby semolina trochę puchła.
Krok 7:
Jabłka umyć, osuszyć,obrać i obrać z nasion. Pokrój jabłka w kostkę. Wybierz rozmiar kostek według potrzeb.
Krok 8:
Dodaj przygotowane jabłka do masy twarogowej, dobrze wymieszaj, aby jabłka były równomiernie rozłożone.
Krok 9:
Wybierając naczynie żaroodporne, pamiętaj, że zapiekanka znacznie się podnosi podczas gotowania. Dlatego weź formę z wysokimi bokami. Mam kształt wielkości 18*18*5 nasmaruj spód i boki formy kawałkiem masła. Połóż masę twarogową, spłaszcz.
Krok 10:
Gotuj zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż będzie różowa. Czas gotowania zależy od charakterystyki piekarnika, a także od materiału, z którego wykonana jest forma. Ceramika nagrzewa się dłużej niż szkło żaroodporne lub aluminium. W związku z tym wydłuży się czas pieczenia.
Krok 11:
Gotową zapiekankę lekko ostudzić, pokroić na kawałki i podawać z miodem, dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
do zapiekanki można dodać mielony cynamon, dobrze uzupełni smak jabłka swoim aromatem.
zapiekanka z twarogu robię dość często i prawie zawsze z jabłkami. To prawdopodobnie najbardziej ulubiona opcja.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g