skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij kefir, śmietanę i jajka z lodówki. Do czasu rozpoczęcia gotowania składniki te powinny mieć temperaturę pokojową. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni z niskimi bokami rozgrzej olej słonecznikowy do temperatury roboczej i smaż cebulę do miękkości. Zajęło mi to około dziesięciu minut.
Krok 2:
Po tym czasie wlej pięćdziesiąt mililitrów śmietany na patelnię. Posolić mieszaninę i dodać wędzoną paprykę. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.
Krok 3:
Gdy nadmiar płynu wyparuje, dodaj suszone zioła do nadzienia, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4:
Wlej szybko działające suche drożdże do kefiru. Wlej śmietanę i dodaj szczyptę soli i cukru. Wymieszać.
Krok 5:
W przyszłym cieście wprowadź dwa białka jaj. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Wygodniej jest mi to zrobić trzepaczką lub widelcem.
Krok 6:
Przesiej mąkę pszenną. Włóż mąkę do ciasta w częściach, przesiew równolegle po raz drugi. Dzięki temu ciasto będzie dodatkowo nasycone tlenem, a następnie bułka będzie bardziej przewiewna.
Krok 7:
Zagnieść ciasto. W rezultacie nie powinien przyklejać się do rąk. Następnie możesz natychmiast rozpocząć walcowanie, ale radzę przykryć ciasto ręcznikiem waflowym i pozwolić mu odpocząć przez dziesięć minut.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około trzech milimetrów.
Krok 9:
Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie cebulowe, cofając się od krawędzi trochę miejsca.
Krok 10:
Posyp drobno startym ostrym serem.
Krok 11:
Owinąć dwie przeciwległe krawędzie do wewnątrz.
Krok 12:
I delikatnie zwiń rolkę.
Krok 13:
Ułóż bułkę w wysmarowanej tłuszczem formie. Na wierzch za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułkę żółtkiem. I opcjonalnie posyp siemieniem lnianym i sezamem. Piecz bułkę cebulową w temperaturze dwustu stopni przez około trzydzieści do czterdziestu minut.
przyznaję szczerze, pomimo prostoty przepisu, ta bułka mi się uda dopiero za drugim razem.
chodzi o to, że po raz pierwszy miałem nadzienie z surowej cebuli. A podczas pieczenia nie miał czasu na gotowanie... Dlatego bułka miała wyjątkowo nieprzyjemny smak i zapach (to właśnie te czynniki, z powodu których wielu nie lubi cebuli).
dlatego radzę usmażyć nadzienie przed zawinięciem go w rolkę. Ten etap jest głównym składnikiem sukcesu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g