bułka cebulowa

budżetowy, pikantny i szybki: niesamowity! Godny przedstawiciel rodzaju pikantnych wypieków dla prawdziwych koneserów cebuli. Obfita, rumiana bułka z ciasta maślanego z nadzieniem, które ma zaskoczyć.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 63 % 29 g
234 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmij kefir, śmietanę i jajka z lodówki. Do czasu rozpoczęcia gotowania składniki te powinny mieć temperaturę pokojową. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni z niskimi bokami rozgrzej olej słonecznikowy do temperatury roboczej i smaż cebulę do miękkości. Zajęło mi to około dziesięciu minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po tym czasie wlej pięćdziesiąt mililitrów śmietany na patelnię. Posolić mieszaninę i dodać wędzoną paprykę. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy nadmiar płynu wyparuje, dodaj suszone zioła do nadzienia, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej szybko działające suche drożdże do kefiru. Wlej śmietanę i dodaj szczyptę soli i cukru. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przyszłym cieście wprowadź dwa białka jaj. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Wygodniej jest mi to zrobić trzepaczką lub widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną. Włóż mąkę do ciasta w częściach, przesiew równolegle po raz drugi. Dzięki temu ciasto będzie dodatkowo nasycone tlenem, a następnie bułka będzie bardziej przewiewna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto. W rezultacie nie powinien przyklejać się do rąk. Następnie możesz natychmiast rozpocząć walcowanie, ale radzę przykryć ciasto ręcznikiem waflowym i pozwolić mu odpocząć przez dziesięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około trzech milimetrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadź nadzienie cebulowe, cofając się od krawędzi trochę miejsca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp drobno startym ostrym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owinąć dwie przeciwległe krawędzie do wewnątrz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I delikatnie zwiń rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż bułkę w wysmarowanej tłuszczem formie. Na wierzch za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułkę żółtkiem. I opcjonalnie posyp siemieniem lnianym i sezamem. Piecz bułkę cebulową w temperaturze dwustu stopni przez około trzydzieści do czterdziestu minut.

przyznaję szczerze, pomimo prostoty przepisu, ta bułka mi się uda dopiero za drugim razem.
chodzi o to, że po raz pierwszy miałem nadzienie z surowej cebuli. A podczas pieczenia nie miał czasu na gotowanie... Dlatego bułka miała wyjątkowo nieprzyjemny smak i zapach (to właśnie te czynniki, z powodu których wielu nie lubi cebuli).
dlatego radzę usmażyć nadzienie przed zawinięciem go w rolkę. Ten etap jest głównym składnikiem sukcesu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy