cienki chleb pita jest idealny do przygotowania szybkiej, łatwej, prostej przekąski, zarówno zimnej, jak i gorącej. Koperty z niego można złożyć w dwie liczby, dowolnej wielkości. A wewnątrz wypełnij różnymi nadzieniami, według własnego gustu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na koperty pita:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
Pita Slim | 277 | 9.1 | 1 | 56 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
twaróg | 156 | 16.4 | 10 | 0 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
najprostszym sposobem jest pokrojenie kiełbasy, szynki, sera, pomidorów, ogórków na plasterki, wzięcie świeżych ziół. Wytnij kwadrat z chleba pita, ułóż nadzienie warstwami na środku na sposób kanapki. I zawiń wszystko w kopertę, aby nic nie wypadło po bokach. Taka kanapka z kopertą jest idealna na szybką przekąskę w szkole lub w pracy. Można go również bez problemu podgrzać w kuchence mikrofalowej lub kanapce.
nawiasem mówiąc, koperty pita można składać na dwa sposoby: w postaci kwadratów lub trójkątów. Wygodniej jest trzymać drugie w rękach, nadzienie z nich nie ma czasu na wypadnięcie, a chleb pita jest na nich mniejszy, należy go pokroić długą wstążką na szerokość przyszłej przekąski.
po zwinięciu koperty można podawać natychmiast lub smażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju. Odpowiednia jest również nieprzywierająca patelnia grillowa - kanapki na niej się nie przypalają i nie ma potrzeby stosowania oleju.
po usmażeniu chleb pita staje się przyjemnie chrupiący ze złotą skórką. Smakuje lepiej, jeśli w środku jest stopiony ser.
pięć najszybszych przepisów na koperty pita:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Koperty z paluszkami krabowymi na patelni | 10 min | 428 | +19 |
smażone koperty pita z majonezem i serem | 15 min | 392 | 0 |
koperty pita na patelni | 20 min | 201 | +54 |
koperty pita z kiełbasą i serem | 20 min | 449 | +19 |
koperty twarogowo-jabłkowe pita | 20 min | 130 | +141 |
niezależnie od wybranego przepisu na koperty pita, pamiętaj, że wszystkie można przygotować na przyszłość. Na przykład ułóż dwadzieścia sztuk i włóż do lodówki do późniejszego użycia. Następnie wystarczy usmażyć lub podgrzać kopertę, aby uzyskać ultraszybkie i super smaczne gorące śniadanie. Ważne jest, aby pamiętać, że chleb pita ma tendencję do bardzo szybkiego wysychania, dlatego kanapki z niego należy przechowywać w torbie lub specjalnym opakowaniu. Należy również pamiętać, że soczyste nadzienie, takie jak plasterek pomidora, może namoczyć warstwę chleba na tyle, że pęknie. Dlatego do przygotowania do przyszłego nadzienia lepiej jest używać suchych produktów, takich jak ser, kiełbasa i tak dalej.