skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koperty pita na patelni? Przygotuj składniki. Koperty pita można wykonać w dowolnym kształcie. Proces przygotowania tej przekąski jest prosty, ale musisz przestrzegać kilku zasad, aby był piękny i smaczny. Worek pita należy otworzyć tuż przed samym przygotowaniem przekąski, aby nie wyschł. Jeśli chleb pita wyschnie, może pęknąć na fałdach, aby tego uniknąć, musisz spryskać go wodą.
Krok 2:
Do nadzienia możesz użyć dowolnych potraw do smaku. Ciekawa w smaku i łatwa do przygotowania przekąska pita z twarogiem i zieloną cebulą. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj nożem lub nożyczkami. Twarożek można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu do smaku. Włóż twaróg do miski, dodaj kilka łyżek tłustej śmietany. Śmietanę można zastąpić majonezem do smaku, ale w pierwszym przypadku przekąska będzie zdrowsza.
Krok 3:
Do miski z twarogiem wyślij ugotowaną zieloną cebulę. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszać. W razie potrzeby można dodać starty twardy ser, aby nadzienie stało się" ciągliwe " i bardziej aromatyczne.
Krok 4:
Aby koperty były równe i schludne, pokrój chleb pita na kwadraty nożyczkami, a nie nożem. Jeśli chleb pita wydaje się zbyt suchy, można go posmarować cienką warstwą majonezu. Połóż nadzienie na środku, ostrożnie zwiń brzegi chleba pita, aby nie pękł na fałdach i zwiń go jak kopertę.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, podgrzej. Umieść koperty pita na patelni szwem do dołu, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 6:
Gdy koperty zmienią kolor na złoty z jednej strony, odwróć je i pozwól im się zrumienić z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i pozwól farszowi ugasić się przez chwilę na ogniu, nie dłużej niż 7 minut.
Krok 7:
Wyjmij koperty pita z nadzieniem twarogowym z patelni i podawaj jako przekąskę, śniadanie lub przekąskę między głównymi posiłkami z herbatą, kawą lub innymi napojami do smaku. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g