skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W przypadku takich grzanek lepiej jest użyć chleba czarnego lub żytniego, ale jeśli masz pod ręką tylko pszenicę, to zadziała. Lepiej jest użyć wczorajszego lub lekko wysuszonego chleba, jeśli chleb jest świeży, można trzymać kilka plasterków w zamrażarce, aby nie kruszył się podczas krojenia. Grzanki można suszyć w piekarniku lub smażyć na oleju na patelni.
Krok 2:
Chleb kroimy na cienkie plasterki o grubości nie większej niż jeden centymetr, równomiernie odcinamy skórki, ponieważ są one gęstsze niż miękisz, a takie kawałki nie wyschną równomiernie. Miękisz chleba kroimy w długie kostki lub kostki, kto bardziej lubi krakersy w kształcie.
Krok 3:
Oczyść kilka ząbków czosnku z folii, pokrój kilka kawałków na talerze. Resztę szczypiorku przepuszczamy przez prasę lub pocieramy na drobnej tarce.
Krok 4:
Wlej olej roślinny lub oliwę z oliwek na patelnię, połóż na nim plastry czosnku i podgrzej olej, aż talerze czosnku staną się przezroczyste i pojawi się lekki zapach czosnku. Ostrożnie wyjmij kawałki czosnku widelcem lub szpatułką.
Krok 5:
Na rozgrzanym oleju czosnkowym układamy półfabrykaty chleba. Smażyć kromki chleba na średnim ogniu, obracając łopatką, aż uzyska rumieniec ze wszystkich stron.
Krok 6:
Posiekany czosnek wkładamy do miski, dodajemy sól, czarny pieprz, paprykę do smaku, wlewamy trochę oliwy z oliwek, mieszamy.
Krok 7:
Gotowaną mieszankę czosnku wysyłamy na patelnię z krakersami, szybko mieszamy, pozwalamy krakersom wchłonąć sos czosnkowy, suszymy je na patelni przez kilka minut i usuwamy z patelni, aby posiekany czosnek nie miał czasu zacząć się palić i nie zepsuć smaku krakersów goryczką.
Krok 8:
Krakersy układamy w kształcie studni lub po prostu podajemy na talerzu do stołu. Dzięki tej metodzie suszenia krakersy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku o bogatym smaku czosnku. Jeśli chcesz, aby krakersy były twarde i suche w smaku, należy je wysuszyć w piekarniku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g