ciasto francuskie z kurczakiem

Przygotuj te proste i pyszne wypieki w pół godziny! Ciasto z kurczakiem z gotowego ciasta francuskiego przyda się na każdym stole. Można to zrobić z lub bez. Jest obfity, aromatyczny i łatwy do przygotowania. A nadzienie można uzupełnić różnymi warzywami i grzybami!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 40 % 19 g
271 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z kurczakiem? Przygotuj wskazane składniki. Wyjmij ciasto francuskie bez drożdży na półtorej godziny przed gotowaniem z zamrażarki i pozostaw na stole w temperaturze pokojowej bez wyjmowania z opakowania. Mam kwadrat ciasta z dwóch warstw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Możesz używać nie tylko surowego, ale także gotowanego, smażonego lub wędzonego mięsa z kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i zetrzyj umyte marchewki na grubej tarce. Marchewki dodają soczystości i jasności ciastu. Jeśli tak naprawdę jej nie lubisz, możesz jej nie dodawać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na oleju roślinnym smaż pokrojony filet z kurczaka i marchewkę z cebulą przez 7-10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyłącz piec. Zdejmij z niego naczynie z opiekaniem i pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj starty ser do smażonego, lekko schłodzonego mięsa z warzywami. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko nasmaruj formę piekarnika olejem i ułóż jedną warstwę ciasta, aby uformowały się boki. Ułóż równomiernie przygotowane nadzienie na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj drugą warstwą ciasta, ściskając krawędzie ze wszystkich stron. Widelcem nakłuć ciasto, posmarować ubitym jajkiem. Posyp wierzch białym sezamem. Piec ciasto w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik około 30-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, można je natychmiast podać nawet na gorąco.

ciasta francuskie są różnorodne i łatwe do zrobienia. Zawsze należy przechowywać opakowanie mrożonego ciasta w lodówce. A potem przygotowanie przekąski, a czasem kolacji, nie zajmuje dużo czasu. Ciasto z kurczakiem to jeden z najłatwiejszych, najszybszych i najsmaczniejszych przepisów na dania z tym ciastem. Dostępne składniki, łatwość przygotowania i smaczny wynik to główne składniki tego ciasta.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy