skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek wieprzowy na węglu drzewnym? Przygotuj składniki według listy. Świeża wieprzowina, lepiej wziąć polędwicę, dokładnie spłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe steki o grubości około 2 centymetrów, najważniejsze jest to, że kawałki są tej samej wielkości i grubości. Włóż mięso do głębokiej miski.
Krok 2:
Zrób marynatę. W misce wlej przyprawy do smaku: czarny mielony pieprz, sól, chmiel-suneli, mieloną kolendrę, paprykę, wlej tłusty kefir. Dokładnie wymieszaj składniki, aby rozpuścić sól, a przyprawy równomiernie wymieszać w kefirze. Kefir dzięki zawartemu w nim kwasowi mlekowemu dobrze zmiękczy włókna mięsa.
Krok 3:
Wlej marynatę do głębokiej miski z mięsem. Dokładnie wymieszaj zawartość miski rękami, aby wszystkie kawałki mięsa były równomiernie pokryte przyprawami i marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą i włóż do lodówki na 3-4 godziny, aby marynować mięso.
Krok 4:
Po określonym czasie mięso należy ponownie wymieszać w marynacie. W międzyczasie musisz przygotować grill, rozpalić ogień. Jeśli nie ma grilla, wystarczy mieć ruszt, grill można wykonać samodzielnie z kilku cegieł. Sprawdź, czy grill jest dobrze rozgrzany, jeśli jest bardzo gorący, możesz przejść do smażenia mięsa.
Krok 5:
Połóż kawałki mięsa na ruszcie, pozostawiając między nimi przestrzeń. Smaż mięso, od czasu do czasu obracając kawałki, aby nie zaczęło się palić, w razie potrzeby możesz spryskać mięso wodą.
Krok 6:
Wystarczy 5-8 minut z każdej strony, aby usmażyć steki na węglu drzewnym. Gotowość mięsa można sprawdzić końcówką ostrego noża lub smakiem. Mięso powinno być miękkie, soczyste i delikatne. Sok powinien być przezroczysty, bez krwi.
Krok 7:
Steki wieprzowe podawaj ze świeżymi warzywami lub ziemniakami pieczonymi na węglu drzewnym, chlebem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g