stek wieprzowy na węglu drzewnym

soczyste, delikatne, miękkie i aromatyczne mięso na węglu drzewnym! Kto nie lubi biwakowania i pysznego kebaba lub mięsa gotowanego na węglu drzewnym?! Prawdopodobnie nie ma takich ludzi. Najlepsze mięso do takich potraw jest uważane za wieprzowinę, jest bardziej tłuste i soczyste. Zwykły Kebab nikogo nie zaskoczy, ale steki wieprzowe z niezwykłą marynatą i gotowane na węglu drzewnym wzbudzają zainteresowanie wielu. Takie mięso jest szczególnie soczyste i delikatne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek wieprzowy na węglu drzewnym? Przygotuj składniki według listy. Świeża wieprzowina, lepiej wziąć polędwicę, dokładnie spłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe steki o grubości około 2 centymetrów, najważniejsze jest to, że kawałki są tej samej wielkości i grubości. Włóż mięso do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób marynatę. W misce wlej przyprawy do smaku: czarny mielony pieprz, sól, chmiel-suneli, mieloną kolendrę, paprykę, wlej tłusty kefir. Dokładnie wymieszaj składniki, aby rozpuścić sól, a przyprawy równomiernie wymieszać w kefirze. Kefir dzięki zawartemu w nim kwasowi mlekowemu dobrze zmiękczy włókna mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej marynatę do głębokiej miski z mięsem. Dokładnie wymieszaj zawartość miski rękami, aby wszystkie kawałki mięsa były równomiernie pokryte przyprawami i marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą i włóż do lodówki na 3-4 godziny, aby marynować mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie mięso należy ponownie wymieszać w marynacie. W międzyczasie musisz przygotować grill, rozpalić ogień. Jeśli nie ma grilla, wystarczy mieć ruszt, grill można wykonać samodzielnie z kilku cegieł. Sprawdź, czy grill jest dobrze rozgrzany, jeśli jest bardzo gorący, możesz przejść do smażenia mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki mięsa na ruszcie, pozostawiając między nimi przestrzeń. Smaż mięso, od czasu do czasu obracając kawałki, aby nie zaczęło się palić, w razie potrzeby możesz spryskać mięso wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wystarczy 5-8 minut z każdej strony, aby usmażyć steki na węglu drzewnym. Gotowość mięsa można sprawdzić końcówką ostrego noża lub smakiem. Mięso powinno być miękkie, soczyste i delikatne. Sok powinien być przezroczysty, bez krwi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Steki wieprzowe podawaj ze świeżymi warzywami lub ziemniakami pieczonymi na węglu drzewnym, chlebem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy