kulki ciasta

pyszne, aromatyczne i balony z ciasta! Bardzo smaczny i dość prosty w przygotowaniu deser, który jest znany wielu. Takie kulki można przygotować zarówno ze zwykłego ciasta, jak i twarogu. Moim zdaniem twaróg jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Bardzo smaczne ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 40 % 24 g
węglowodany 43 % 26 g
354 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przestronnej misce połącz jajka z wymaganą ilością cukru. Słodycz można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj trochę trzepaczką, aby cukier wtrącił się w jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj twaróg przetarty przez sito do mieszanki jajecznej. Wymieszaj go również z masą jajeczną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę. Dodaj sodę i wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być tak gęste i gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dużo oleju roślinnego na głęboką patelnię. Podgrzej go. Posmaruj ręce olejem roślinnym i weź trochę ciasta, zwiń w kulkę i zanurz w gorącym oleju. Podczas smażenia zwiększą nieco swoją objętość. Dlatego zostaw wolną przestrzeń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć kulki na złoty kolor na średnim ogniu. W razie potrzeby odwróć je. Podczas gotowania, jeśli kulki swobodnie unoszą się w gorącym oleju, same się przewrócą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń gotowe kulki łyżką cedzakową na talerzu pokrytym serwetkami. Jest to konieczne, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu, którego wcale nie potrzebujemy. Następnie przełóż na inny talerz, posyp cukrem pudrem i poczęstuj się. Smacznego!

domowe słodycze są zawsze poszukiwane. Ale w słodyczach ten moment jest nie mniej ważny, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. A kulki z dodatkiem twarogu spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
kulki ciasta są zwykle smażone w głębokim tłuszczu, ale w domu to urządzenie nie zawsze ma miejsce. W takim przypadku możesz użyć małej patelni z wysokimi bokami. Bardzo wygodnie jest wlać do niego olej, a takie kulki będą w nim swobodnie unosić się.
pyszne, satysfakcjonujące i bardzo apetyczne! Wspaniały przepis na weekend! Dzieci szczególnie pokochają udział w przygotowywaniu takich kulek. Bardzo smaczne! Spróbuj i przygotować takie kulki dla swojej rodziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy