skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przestronnej misce połącz jajka z wymaganą ilością cukru. Słodycz można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Wymieszaj trochę trzepaczką, aby cukier wtrącił się w jajka.
Krok 3:
Następnie dodaj twaróg przetarty przez sito do mieszanki jajecznej. Wymieszaj go również z masą jajeczną.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę. Dodaj sodę i wanilinę.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być tak gęste i gęste.
Krok 6:
Wlej dużo oleju roślinnego na głęboką patelnię. Podgrzej go. Posmaruj ręce olejem roślinnym i weź trochę ciasta, zwiń w kulkę i zanurz w gorącym oleju. Podczas smażenia zwiększą nieco swoją objętość. Dlatego zostaw wolną przestrzeń.
Krok 7:
Smażyć kulki na złoty kolor na średnim ogniu. W razie potrzeby odwróć je. Podczas gotowania, jeśli kulki swobodnie unoszą się w gorącym oleju, same się przewrócą.
Krok 8:
Usuń gotowe kulki łyżką cedzakową na talerzu pokrytym serwetkami. Jest to konieczne, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu, którego wcale nie potrzebujemy. Następnie przełóż na inny talerz, posyp cukrem pudrem i poczęstuj się. Smacznego!
domowe słodycze są zawsze poszukiwane. Ale w słodyczach ten moment jest nie mniej ważny, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. A kulki z dodatkiem twarogu spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
kulki ciasta są zwykle smażone w głębokim tłuszczu, ale w domu to urządzenie nie zawsze ma miejsce. W takim przypadku możesz użyć małej patelni z wysokimi bokami. Bardzo wygodnie jest wlać do niego olej, a takie kulki będą w nim swobodnie unosić się.
pyszne, satysfakcjonujące i bardzo apetyczne! Wspaniały przepis na weekend! Dzieci szczególnie pokochają udział w przygotowywaniu takich kulek. Bardzo smaczne! Spróbuj i przygotować takie kulki dla swojej rodziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g