skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić struli z kurczakiem i ziemniakami? Weź wszystkie wymienione produkty. Kurczaka można wziąć w całości lub w dowolnej części. Częściej gotuję z udek. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto przaśne. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Ubij jajko, dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 3:
Dodaj trochę wody, możesz potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien wyglądać jak pierogi. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę celofanową i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 4:
W międzyczasie pokrój udka na porcje, spłucz i osusz papierowymi serwetkami. Na udkach nie powinno być nadmiaru wilgoci, ponieważ w przyszłości będziemy je smażyć.
Krok 5:
Na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Do przygotowania struli można użyć kotła. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Gotuj, aż kurczak będzie złoty ze wszystkich stron.
Krok 6:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i liście laurowe.
Krok 7:
Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek arbitralnie niezbyt grubo.
Krok 8:
Wyślij paprykę, cebulę i marchewkę do mięsa. Smażyć, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 9:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Do przepisu użyłem kilku pomidorów cherry, jeśli masz soczysty dojrzały pomidor, włącz go również do składników.
Krok 10:
Wlej sos pomidorowy do garnka, dodaj ziemniaki, czosnek, liście laurowe i pokruszone pomidory (jeśli ich używasz).
Krok 11:
Wlej gorącą wodę, aby lekko przykryła ziemniaki i kurczaka. Sól do smaku i dodaj ulubione przyprawy. Po ugotowaniu zmniejsz ogień kuchenki do umiarkowanego i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut pod pokrywką.
Krok 12:
W tym czasie uformuj struly. Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę.
Krok 13:
Posyp ciasto drobno posiekanymi ziołami i pieprzem do smaku. Zwiń w rolkę. Nie rób bułki zbyt ciasnej i grubej, bo Strul pozostanie surowy w środku.
Krok 14:
Pokrój na porcje, jak na zdjęciu.
Krok 15:
Wyślij bułki do ziemniaków z mięsem. Jeśli w rondlu jest mało płynu, dodaj niewielką ilość wrzącej wody. Woda nie powinna całkowicie pokrywać bułek, ale tylko o połowę lub trochę mniej. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż strule będą gotowe. Zajmie ci to około 20 minut.
Krok 16:
Danie jest gotowe! Podawaj struli z kurczakiem posypanym świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g