Struli z kurczakiem i ziemniakami

oszałamiająco jasne i niesamowicie apetyczne danie obiadowe! Struli z kurczakiem i ziemniakami w postaci małych bułek ze zwykłego ciasta z nadzieniem gotuje się na parze lub gotuje z mięsem i ziemniakami w aromatycznym bulionie. Okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 34 % 10 g
152 kcal
IG: 36 / 9 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić struli z kurczakiem i ziemniakami? Weź wszystkie wymienione produkty. Kurczaka można wziąć w całości lub w dowolnej części. Częściej gotuję z udek. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto przaśne. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Ubij jajko, dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę wody, możesz potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien wyglądać jak pierogi. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę celofanową i pozostaw na 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie pokrój udka na porcje, spłucz i osusz papierowymi serwetkami. Na udkach nie powinno być nadmiaru wilgoci, ponieważ w przyszłości będziemy je smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z wysokimi krawędziami lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Do przygotowania struli można użyć kotła. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Gotuj, aż kurczak będzie złoty ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona. Opłucz wszystkie warzywa i liście laurowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek arbitralnie niezbyt grubo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij paprykę, cebulę i marchewkę do mięsa. Smażyć, mieszając, przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Do przepisu użyłem kilku pomidorów cherry, jeśli masz soczysty dojrzały pomidor, włącz go również do składników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sos pomidorowy do garnka, dodaj ziemniaki, czosnek, liście laurowe i pokruszone pomidory (jeśli ich używasz).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gorącą wodę, aby lekko przykryła ziemniaki i kurczaka. Sól do smaku i dodaj ulubione przyprawy. Po ugotowaniu zmniejsz ogień kuchenki do umiarkowanego i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut pod pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie uformuj struly. Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ciasto drobno posiekanymi ziołami i pieprzem do smaku. Zwiń w rolkę. Nie rób bułki zbyt ciasnej i grubej, bo Strul pozostanie surowy w środku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój na porcje, jak na zdjęciu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij bułki do ziemniaków z mięsem. Jeśli w rondlu jest mało płynu, dodaj niewielką ilość wrzącej wody. Woda nie powinna całkowicie pokrywać bułek, ale tylko o połowę lub trochę mniej. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż strule będą gotowe. Zajmie ci to około 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Danie jest gotowe! Podawaj struli z kurczakiem posypanym świeżymi ziołami i mielonym pieprzem.

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy