wątróbka wieprzowa w śmietanie z cebulą duszona

proste, szybkie, rozpływa się w ustach, na obiad i na drugie! Wątróbka wieprzowa duszona w śmietanie z cebulą okazuje się bardzo delikatna, miękka, o kremowym smaku. Przygotowanie go nie będzie trudne, a na czas nie będzie to długie. Z kwaśnej śmietany otrzymasz pyszny sos, którym możesz polać dowolny dodatek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 19 % 5 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wątróbkę wieprzową w śmietanie z cebulą? Aby przygotować, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dobrze spłucz i usuń wszystkie filmy i kanały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie trzeba go bardzo drobno ciąć, więc podczas gaszenia w ogóle nie będzie widoczny. Lepiej jest pokroić, aby był zauważalny w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż na oleju, na małym ogniu, aż będzie złoty, 3-4 minuty. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się wątrobą. Pokrój go na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Jest to konieczne, aby wszystkie kawałki były ugotowane w tym samym czasie. Dla wygody krojenia wątrobę można lekko zamrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż pokrojoną wątrobę na patelnię do cebuli. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut, pod przykryciem, na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby wątroba była równomiernie usmażona ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę wody do śmietany, aby wygodniej było wszystko wymieszać. Wymieszaj śmietanę z solą i przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej śmietanę na patelnię do wątroby, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Nie musisz długo gotować wątroby. Aby doprowadzić go do gotowości, wystarczy 10-12 minut. Jeśli wątroba wieprzowa zostanie pozostawiona do duszenia przez długi czas, stanie się twarda i nie będzie smaczna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe danie z duszonej wątróbki można podać jako pełny posiłek. Lub uzupełnij dekoracją puree ziemniaczanego. Smacznego!

posiadanie cebuli w tym naczyniu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Dlatego możesz dodać cebulę w znacznie większej ilości niż wskazano w przepisie. Podczas duszenia cebula staje się bardzo miękka i zaczyna się gotować, dzięki czemu sos jest grubszy.
śmietanę można zastąpić śmietaną. Ale wtedy będziesz musiał dodać, podczas duszenia, trochę mąki rozcieńczonej w wodzie, aby uzyskać gęstość sosu.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy