skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wątróbkę wieprzową w śmietanie z cebulą? Aby przygotować, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Dobrze spłucz i usuń wszystkie filmy i kanały.
Krok 2:
Pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie trzeba go bardzo drobno ciąć, więc podczas gaszenia w ogóle nie będzie widoczny. Lepiej jest pokroić, aby był zauważalny w gotowym naczyniu.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż na oleju, na małym ogniu, aż będzie złoty, 3-4 minuty. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się wątrobą. Pokrój go na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Jest to konieczne, aby wszystkie kawałki były ugotowane w tym samym czasie. Dla wygody krojenia wątrobę można lekko zamrozić.
Krok 5:
Następnie włóż pokrojoną wątrobę na patelnię do cebuli. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut, pod przykryciem, na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby wątroba była równomiernie usmażona ze wszystkich stron.
Krok 6:
Dodaj trochę wody do śmietany, aby wygodniej było wszystko wymieszać. Wymieszaj śmietanę z solą i przyprawami.
Krok 7:
Następnie wlej śmietanę na patelnię do wątroby, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Nie musisz długo gotować wątroby. Aby doprowadzić go do gotowości, wystarczy 10-12 minut. Jeśli wątroba wieprzowa zostanie pozostawiona do duszenia przez długi czas, stanie się twarda i nie będzie smaczna.
Krok 8:
Gotowe danie z duszonej wątróbki można podać jako pełny posiłek. Lub uzupełnij dekoracją puree ziemniaczanego. Smacznego!
posiadanie cebuli w tym naczyniu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Dlatego możesz dodać cebulę w znacznie większej ilości niż wskazano w przepisie. Podczas duszenia cebula staje się bardzo miękka i zaczyna się gotować, dzięki czemu sos jest grubszy.
śmietanę można zastąpić śmietaną. Ale wtedy będziesz musiał dodać, podczas duszenia, trochę mąki rozcieńczonej w wodzie, aby uzyskać gęstość sosu.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g