skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania taratushek na kefirze. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko będzie pasować do każdego rozmiaru. Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zrobić to sam, mieląc cukier w młynku do kawy. Ten jest lepszy niż gotowy, ponieważ oprócz cukru nie będzie w nim żadnych zanieczyszczeń, które zwykle dodaje się do proszku, aby pozostał kruchy. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka.
Krok 2:
Kefir należy wyjąć z lodówki w ciągu 1-1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, musi mieć temperaturę pokojową. W osobnym pojemniku wymieszaj kefir z sodą i wymieszaj, aby rozpocząć reakcję.
Krok 3:
Jajko powinno mieć również temperaturę pokojową. Umyj go specjalnym mydłem do żywności, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij do miski z kefirem. Dodaj cukier, sól, olej roślinny i ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Dodatek soli wzmacnia smak.
Krok 4:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. W misce z mąką dodaj płynny składnik, aby ciasto było udane. Zagnieść ciasto.
Krok 5:
Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 6:
Powinien być bardzo delikatny i nie przyklejać się do dłoni. Nie rób stromego ciasta, aby nie dostać gumowych tacos zamiast miękkich.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w warstwie o grubości 0,6-0,8 cm pokrój zwykłym lub kręconym nożem w paski o szerokości 3-5 cm, a następnie w romby. Na środku każdego kawałka ciasta wykonaj nacięcie i przekręć przez niego najpierw jedną krawędź od dołu do góry, a następnie drugą od góry do dołu. Możesz pokazać wyobraźnię w tym procesie i dołączyć do modelowania dzieci. Posyp ręce, nóż i wałek do ciasta mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 8:
Do smażenia weź patelnię z wysokimi bokami. Wlej dużo oleju, ale tak, aby taratushki w nim nie pływały. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Smaż taratushki na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane.
Krok 9:
Rozłóż gotowe taratushki na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.
gdy masło spłynie, a taratuszki trochę ostygną, posyp je cukrem pudrem. Podawaj je z herbatą, kawą i mlekiem.
Taratushki są miękkie, delikatne i niezbyt słodkie. Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj więcej cukru do ciasta lub użyj więcej cukru pudru. Nie zapomnij - im słodsze ciasto, tym szybciej się pali.
weź pod uwagę, że do smażenia możesz potrzebować więcej lub mniej oleju roślinnego niż wskazano w przepisie. Zależy to od naczyń, właściwości ciasta i samego oleju.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g