Taratushki na kefirze są bujne

najdelikatniejsza zwiewna uczta z prostego ciasta. Nawet z najprostszych i najtańszych potraw możesz zrobić ulubione domowe ciasteczka wszystkich. Piekarnik nie będzie dla ciebie przydatny, ponieważ taratushki są robione na patelni.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 42 % 28 g
węglowodany 48 % 32 g
394 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania taratushek na kefirze. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko będzie pasować do każdego rozmiaru. Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zrobić to sam, mieląc cukier w młynku do kawy. Ten jest lepszy niż gotowy, ponieważ oprócz cukru nie będzie w nim żadnych zanieczyszczeń, które zwykle dodaje się do proszku, aby pozostał kruchy. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir należy wyjąć z lodówki w ciągu 1-1,5 godziny. Aby ciasto odniosło sukces, musi mieć temperaturę pokojową. W osobnym pojemniku wymieszaj kefir z sodą i wymieszaj, aby rozpocząć reakcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko powinno mieć również temperaturę pokojową. Umyj go specjalnym mydłem do żywności, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij do miski z kefirem. Dodaj cukier, sól, olej roślinny i ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Dodatek soli wzmacnia smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej do niego połowę mąki, aby usunąć małe zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. W misce z mąką dodaj płynny składnik, aby ciasto było udane. Zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinien być bardzo delikatny i nie przyklejać się do dłoni. Nie rób stromego ciasta, aby nie dostać gumowych tacos zamiast miękkich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w warstwie o grubości 0,6-0,8 cm pokrój zwykłym lub kręconym nożem w paski o szerokości 3-5 cm, a następnie w romby. Na środku każdego kawałka ciasta wykonaj nacięcie i przekręć przez niego najpierw jedną krawędź od dołu do góry, a następnie drugą od góry do dołu. Możesz pokazać wyobraźnię w tym procesie i dołączyć do modelowania dzieci. Posyp ręce, nóż i wałek do ciasta mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do smażenia weź patelnię z wysokimi bokami. Wlej dużo oleju, ale tak, aby taratushki w nim nie pływały. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Smaż taratushki na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowe taratushki na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

gdy masło spłynie, a taratuszki trochę ostygną, posyp je cukrem pudrem. Podawaj je z herbatą, kawą i mlekiem.

Taratushki są miękkie, delikatne i niezbyt słodkie. Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj więcej cukru do ciasta lub użyj więcej cukru pudru. Nie zapomnij - im słodsze ciasto, tym szybciej się pali.

weź pod uwagę, że do smażenia możesz potrzebować więcej lub mniej oleju roślinnego niż wskazano w przepisie. Zależy to od naczyń, właściwości ciasta i samego oleju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy