bezmięsna sałatka z grzybami i fasolą

przepyszna bezmięsna sałatka z prostych składników! Sałatka z fasoli i pieczarek okazuje się dość smaczna i pożywna! W pełni roślinne składniki sprawiają, że danie jest idealne na postne dni!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 54 % 13 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania chudej sałatki z grzybami i fasolą. Będziesz potrzebował białej fasoli (suchej), świeżych grzybów, oleju roślinnego, cebuli, soli, czarnego pieprzu, sosu sojowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij fasolę wodą, aby wszystkie ziarna były pokryte. Pozostaw na noc. Opłucz spuchniętą fasolę pod bieżącą wodą. Umieść fasolę w czystym rondlu, przykryj czystą wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę i gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut. Fasola powinna stać się miękka, ale jednocześnie zachować swój kształt, nie rozpadać się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki dokładnie opłucz, delikatnie odśwież plasterek na nodze każdego grzyba. Przygotowane pieczarki pokroić w plastry średniej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. W gorącym oleju włóż posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone pieczarki do miękkiej, półprzezroczystej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając podsmaż grzyby razem z cebulą na małym ogniu. Pieczarki wydzielą pewną ilość soku, w którym ugotowana zostanie zarówno cebula, jak i grzyby. Gdy sok odparuje, Usuń pieczarki z cebulą z pieca i lekko ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź bulion z fasoli i lekko ostudź gotową fasolę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj grzyby z cebulą do fasoli, wlej sos sojowy. Dodaj sól (pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony), włóż zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i podawaj gotową sałatkę do stołu. Według własnego gustu możesz uzupełnić sałatkę posiekanymi ziołami. Smacznego!

zamiast świeżych pieczarek możesz wziąć mrożone lub konserwowe (nie marynowane!). Sałatka okaże się szczególnie smaczna i aromatyczna, jeśli pieczarki zostaną częściowo lub całkowicie zastąpione grzybami leśnymi.
czas gotowania zostanie znacznie skrócony, jeśli użyjesz kupionej w sklepie fasoli w puszkach.
zamiast cebuli możesz wziąć por, danie stanie się bardziej wyrafinowane i delikatne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy