skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania chudej sałatki z grzybami i fasolą. Będziesz potrzebował białej fasoli (suchej), świeżych grzybów, oleju roślinnego, cebuli, soli, czarnego pieprzu, sosu sojowego.
Krok 2:
Napełnij fasolę wodą, aby wszystkie ziarna były pokryte. Pozostaw na noc. Opłucz spuchniętą fasolę pod bieżącą wodą. Umieść fasolę w czystym rondlu, przykryj czystą wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę i gotować na małym ogniu przez około 30-35 minut. Fasola powinna stać się miękka, ale jednocześnie zachować swój kształt, nie rozpadać się.
Krok 3:
Pieczarki dokładnie opłucz, delikatnie odśwież plasterek na nodze każdego grzyba. Przygotowane pieczarki pokroić w plastry średniej grubości.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. W gorącym oleju włóż posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut.
Krok 5:
Dodaj pokrojone pieczarki do miękkiej, półprzezroczystej cebuli.
Krok 6:
Mieszając podsmaż grzyby razem z cebulą na małym ogniu. Pieczarki wydzielą pewną ilość soku, w którym ugotowana zostanie zarówno cebula, jak i grzyby. Gdy sok odparuje, Usuń pieczarki z cebulą z pieca i lekko ostudź.
Krok 7:
Odcedź bulion z fasoli i lekko ostudź gotową fasolę.
Krok 8:
Dodaj grzyby z cebulą do fasoli, wlej sos sojowy. Dodaj sól (pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony), włóż zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i podawaj gotową sałatkę do stołu. Według własnego gustu możesz uzupełnić sałatkę posiekanymi ziołami. Smacznego!
zamiast świeżych pieczarek możesz wziąć mrożone lub konserwowe (nie marynowane!). Sałatka okaże się szczególnie smaczna i aromatyczna, jeśli pieczarki zostaną częściowo lub całkowicie zastąpione grzybami leśnymi.
czas gotowania zostanie znacznie skrócony, jeśli użyjesz kupionej w sklepie fasoli w puszkach.
zamiast cebuli możesz wziąć por, danie stanie się bardziej wyrafinowane i delikatne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g