Greckie ciasto kataifi

piękne, oryginalne, ze zwykłych produktów! Greckie ciasto kataifi jest jak najcieńsze sznurki, idealne do przygotowywania różnych orientalnych słodyczy i wypieków. Proces formowania ciasta jest interesujący i ekscytujący. Myślałem, że będzie ciężko, ale w rzeczywistości wszystko okazało się łatwe i proste!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 76 % 32 g
177 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Greckie ciasto kataifi? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą. W partiach wlej wodę, dokładnie mieszając za każdym razem masę trzepaczką. Następnie wbij jajka do ciasta, wymieszaj je, aż będą całkowicie gładkie. Powinieneś dostać dość cienkie ciasto, o konsystencji podobnej do naleśników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto przelej do worka do szprycowania. Konieczne jest, aby otwór był minimalny, a strużka ciasta jest odpowiednio bardzo cienka. Jeśli nie masz takiej torby, użyj zamiast niej ciasnej torby, odcinając jej samą końcówkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, nie musisz jej niczego smarować. Szybkimi ruchami nakładaj sznurki ciasta na patelnię, trzymaj je dosłownie przez 5-7 sekund. Gdy tylko będzie można go podnieść szpatułką, natychmiast usuń i nałóż następną partię. Najwygodniej będzie to zrobić na patelni z powłoką nieprzywierającą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż gotowe ciasto na dużej blasze do pieczenia. W swojej strukturze jest podobny do półsurego makaronu. Okazuje się, że jest dużo ciasta. Ciasto przechowywać w zamrażarce, najpierw zawinięte w pergamin, a następnie w torebkę. Lub gotuj od razu bez zamrażania. Rozmrozić zamrożone ciasto przy użyciu tej samej technologii co ciasto francuskie. Możesz przechowywać go w zamrażarce do sześciu miesięcy.

część mąki można zastąpić skrobią, wtedy ciasto w gotowych produktach będzie bardziej chrupiące.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy