skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Greckie ciasto kataifi? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą. W partiach wlej wodę, dokładnie mieszając za każdym razem masę trzepaczką. Następnie wbij jajka do ciasta, wymieszaj je, aż będą całkowicie gładkie. Powinieneś dostać dość cienkie ciasto, o konsystencji podobnej do naleśników.
Krok 2:
Ciasto przelej do worka do szprycowania. Konieczne jest, aby otwór był minimalny, a strużka ciasta jest odpowiednio bardzo cienka. Jeśli nie masz takiej torby, użyj zamiast niej ciasnej torby, odcinając jej samą końcówkę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, nie musisz jej niczego smarować. Szybkimi ruchami nakładaj sznurki ciasta na patelnię, trzymaj je dosłownie przez 5-7 sekund. Gdy tylko będzie można go podnieść szpatułką, natychmiast usuń i nałóż następną partię. Najwygodniej będzie to zrobić na patelni z powłoką nieprzywierającą.
Krok 4:
Ułóż gotowe ciasto na dużej blasze do pieczenia. W swojej strukturze jest podobny do półsurego makaronu. Okazuje się, że jest dużo ciasta. Ciasto przechowywać w zamrażarce, najpierw zawinięte w pergamin, a następnie w torebkę. Lub gotuj od razu bez zamrażania. Rozmrozić zamrożone ciasto przy użyciu tej samej technologii co ciasto francuskie. Możesz przechowywać go w zamrażarce do sześciu miesięcy.
część mąki można zastąpić skrobią, wtedy ciasto w gotowych produktach będzie bardziej chrupiące.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g