skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj warzywa przed rozpoczęciem gotowania. Obierz ziemniaki obieraczką do warzyw, opłucz pod bieżącą wodą. Obierz cebulę ostrym nożem i spłucz zimną wodą, aby oczy nie łzawiły. Obraną cebulę i ziemniaki pokroić na kawałki.
Krok 2:
Złóż cebulę, obrany ząbek czosnku i ziemniaki do blendera. Dodaj trochę mleka z całości, aby lepiej zmielić. Wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Z blendera wlej całą powstałą masę do miski, w której przygotujesz ciasto naleśnikowe. Dodaj jajka do masy ziemniaczanej.
Krok 4:
Następnie wlej pozostałe mleko i olej roślinny. Następnie dodaj mąkę, którą należy najpierw przesiać. Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce bezpośrednio do ciasta i dodaj trochę posiekanych ziół.
Krok 6:
Wmieszaj ser i zioła do ciasta. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mleka lub wody.
Krok 7:
Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię naleśnikową i gotuj przez minutę na średnim ogniu. Następnie odwróć naleśnik szpatułką i gotuj z drugiej strony w ten sam sposób na złoty kolor. Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i przykryj pokrywką. Będą ze sobą parować i będą bardzo miękkie. Gotowe naleśniki ziemniaczane podawaj ze śmietaną. Smacznego!
jeśli chcesz spróbować czegoś nowego w gotowaniu naleśników, polecam spróbować naleśników ziemniaczanych.
takie naleśniki są przygotowywane bardzo prosto i szybko i są spożywane jeszcze szybciej niż są gotowane.
możesz je ugotować nie tylko z surowych ziemniaków. Jeśli masz gotowane ziemniaki, możesz użyć ich w naleśnikach.
podczas gotowania smakuj ciasto, a jeśli zajdzie taka potrzeba, Dodaj do niego trochę soli. Smak ciasta będzie zależał od dodanego sera. Jeśli ser jest wystarczająco słony, sól może nie być potrzebna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g