naleśniki ziemniaczane

pyszne i niezwykłe naleśniki na śniadanie lub kolację! Naleśniki są zawsze bardzo popularne w każdej rodzinie. I spróbuj zrobić naleśniki ziemniaczane. Okazują się bardzo satysfakcjonujące i smaczne, a przy ich przygotowaniu jest taki apetyczny zapach... spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 60 % 18 g
158 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa przed rozpoczęciem gotowania. Obierz ziemniaki obieraczką do warzyw, opłucz pod bieżącą wodą. Obierz cebulę ostrym nożem i spłucz zimną wodą, aby oczy nie łzawiły. Obraną cebulę i ziemniaki pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Złóż cebulę, obrany ząbek czosnku i ziemniaki do blendera. Dodaj trochę mleka z całości, aby lepiej zmielić. Wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z blendera wlej całą powstałą masę do miski, w której przygotujesz ciasto naleśnikowe. Dodaj jajka do masy ziemniaczanej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej pozostałe mleko i olej roślinny. Następnie dodaj mąkę, którą należy najpierw przesiać. Wszystko dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce bezpośrednio do ciasta i dodaj trochę posiekanych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wmieszaj ser i zioła do ciasta. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mleka lub wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię naleśnikową i gotuj przez minutę na średnim ogniu. Następnie odwróć naleśnik szpatułką i gotuj z drugiej strony w ten sam sposób na złoty kolor. Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i przykryj pokrywką. Będą ze sobą parować i będą bardzo miękkie. Gotowe naleśniki ziemniaczane podawaj ze śmietaną. Smacznego!

jeśli chcesz spróbować czegoś nowego w gotowaniu naleśników, polecam spróbować naleśników ziemniaczanych.
takie naleśniki są przygotowywane bardzo prosto i szybko i są spożywane jeszcze szybciej niż są gotowane.
możesz je ugotować nie tylko z surowych ziemniaków. Jeśli masz gotowane ziemniaki, możesz użyć ich w naleśnikach.
podczas gotowania smakuj ciasto, a jeśli zajdzie taka potrzeba, Dodaj do niego trochę soli. Smak ciasta będzie zależał od dodanego sera. Jeśli ser jest wystarczająco słony, sól może nie być potrzebna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy