kotlety rybne z różowego łososia

soczyste, delikatne, smaczne i zdrowe ciastka rybne! Nie wszyscy kochają różowego łososia w jakiejkolwiek formie, biorąc pod uwagę jego suchy smak, ale w postaci kotletów wszyscy lubią taką rybę, ponieważ to danie okazuje się soczyste i bardzo smaczne, a takie kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem: makaronem, ziemniakami lub zbożami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 36 % 12 g
174 kcal
IG: 25 / 33 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    ; jak zrobić kotlety rybne z różowego łososia? Przygotuj składniki na kotlety. Cebulę obrać i pokroić na kawałki, ponieważ mięso mielone na kotlety zrobimy za pomocą blendera, cebulę można pokroić na duże kawałki, w plasterki lub kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z różowego łososia opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i podziel na małe kawałki, usuń pestki i skórkę. Włóż cebulę i kawałki ryby do miski blendera. Zmiel składniki blenderem na mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby kotlety były bujne, bardziej soczyste i delikatne, Dodaj do składników biały chleb namoczony w mleku. Ponownie ubij składniki razem, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj lub zmiel blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj małe paszteciki z mielonej ryby, obtocz je w mące pszennej po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor na dużym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ogień, wlej kilka łyżek wody na patelnię, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj kotlety w ogniu przez około 15 minut dłużej, aby dobrze się ugotowały w środku. Kotlety są gotowe. Podawaj je na stole z sosem, chlebem lub dodatkami do smaku. Smacznego!

różowy łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb z rodziny łososiowatych. Jest bogaty w ogromną ilość witamin, minerałów potrzebnych człowiekowi do normalnego życia. Różowy łosoś ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, aktywność mózgu, pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zapobiega chorobom kości, wzmacnia szkliwo zębów, bierze udział w procesach odmładzania organizmu, jest niezbędny dla tarczycy i ma inne korzystne właściwości. Dlatego takie ryby powinny być częściej włączane do diety, przynajmniej raz w miesiącu. Z różowego łososia można przygotować wiele pysznych i ciekawych potraw, które pokochają nawet ci, którzy w ogóle nie lubią ryb.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy