skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
; jak zrobić kotlety rybne z różowego łososia? Przygotuj składniki na kotlety. Cebulę obrać i pokroić na kawałki, ponieważ mięso mielone na kotlety zrobimy za pomocą blendera, cebulę można pokroić na duże kawałki, w plasterki lub kostki.
Krok 2:
Filety z różowego łososia opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i podziel na małe kawałki, usuń pestki i skórkę. Włóż cebulę i kawałki ryby do miski blendera. Zmiel składniki blenderem na mięso mielone.
Krok 3:
Aby kotlety były bujne, bardziej soczyste i delikatne, Dodaj do składników biały chleb namoczony w mleku. Ponownie ubij składniki razem, aż będą gładkie.
Krok 4:
Dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj lub zmiel blenderem.
Krok 5:
Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj małe paszteciki z mielonej ryby, obtocz je w mące pszennej po obu stronach.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor na dużym ogniu.
Krok 7:
Następnie zmniejsz ogień, wlej kilka łyżek wody na patelnię, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką. Trzymaj kotlety w ogniu przez około 15 minut dłużej, aby dobrze się ugotowały w środku. Kotlety są gotowe. Podawaj je na stole z sosem, chlebem lub dodatkami do smaku. Smacznego!
różowy łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb z rodziny łososiowatych. Jest bogaty w ogromną ilość witamin, minerałów potrzebnych człowiekowi do normalnego życia. Różowy łosoś ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, aktywność mózgu, pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zapobiega chorobom kości, wzmacnia szkliwo zębów, bierze udział w procesach odmładzania organizmu, jest niezbędny dla tarczycy i ma inne korzystne właściwości. Dlatego takie ryby powinny być częściej włączane do diety, przynajmniej raz w miesiącu. Z różowego łososia można przygotować wiele pysznych i ciekawych potraw, które pokochają nawet ci, którzy w ogóle nie lubią ryb.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g