kasza gryczana z mielonym mięsem na patelni

pyszny, prosty obiad dla całej rodziny ze zwykłych potraw! Kasza gryczana z mięsem mielonym na patelni jest przygotowywana prosto i umiarkowanie szybko. Jeśli nie lubisz tego zboża za suchość, wiedz o tym: tutaj okazuje się soczysty! Sam regulujesz gęstość i objętość sosu. Mieloną wieprzowinę można zastąpić innym mięsem lub grzybem.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 46 % 13 g
149 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grykę z mięsem mielonym na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przede wszystkim posortuj kaszę gryczaną, aby pozbyć się zepsutych ziaren, a następnie dokładnie spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj warzywa na kaszę gryczaną. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w małe kostki i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż przygotowane warzywa razem na patelni z odrobiną oleju roślinnego. W razie potrzeby można również użyć oliwy z oliwek. Smaż przez krótki czas, aż zacznie pachnieć smażoną cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy to się stanie, dodaj mięso mielone do warzyw. Lushe jest używany w domu, zmiksowany samodzielnie. Możesz użyć mielonej wieprzowiny, wołowiny lub mieszanki obu. Smaż składniki razem, aż mięso mielone straci różowy odcień, a mięso przestanie być surowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy to się stanie, wlej kaszę gryczaną na patelnię i smaż przez kilka minut. Odbywa się to tak, że w przyszłości gryka nie gotuje się, pozostaje elastyczna i zachowuje swoją strukturę. Ze względu na pieczenie gryki na patelni w końcu będzie krucha i będzie miała specjalny aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej całą objętość wody na patelnię. Lepiej jest użyć przefiltrowanej wody, ponieważ zostanie wchłonięta przez grykę i stanie się częścią potrawy. Teraz gotuj kaszę gryczaną pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie prawie cała woda wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otwórz pokrywkę, Posol kaszę gryczaną mięsem i warzywami i na najmniejszym ogniu ugotuj (również pod pokrywką). Okresowo mieszaj zawartość patelni. Zajmie to kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kasza gryczana z mięsem mielonym jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby danie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie i kolorowo, udekoruj je krążkami zielonej cebuli. Cebulę można zastąpić innymi zieleniami, siekając ją, a także posypując gotowym naczyniem.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy