skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grykę z mięsem mielonym na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przede wszystkim posortuj kaszę gryczaną, aby pozbyć się zepsutych ziaren, a następnie dokładnie spłucz.
Krok 2:
Przygotuj warzywa na kaszę gryczaną. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w małe kostki i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Usmaż przygotowane warzywa razem na patelni z odrobiną oleju roślinnego. W razie potrzeby można również użyć oliwy z oliwek. Smaż przez krótki czas, aż zacznie pachnieć smażoną cebulą.
Krok 4:
Gdy to się stanie, dodaj mięso mielone do warzyw. Lushe jest używany w domu, zmiksowany samodzielnie. Możesz użyć mielonej wieprzowiny, wołowiny lub mieszanki obu. Smaż składniki razem, aż mięso mielone straci różowy odcień, a mięso przestanie być surowe.
Krok 5:
Gdy to się stanie, wlej kaszę gryczaną na patelnię i smaż przez kilka minut. Odbywa się to tak, że w przyszłości gryka nie gotuje się, pozostaje elastyczna i zachowuje swoją strukturę. Ze względu na pieczenie gryki na patelni w końcu będzie krucha i będzie miała specjalny aromat.
Krok 6:
Następnie wlej całą objętość wody na patelnię. Lepiej jest użyć przefiltrowanej wody, ponieważ zostanie wchłonięta przez grykę i stanie się częścią potrawy. Teraz gotuj kaszę gryczaną pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie prawie cała woda wyparuje.
Krok 7:
Otwórz pokrywkę, Posol kaszę gryczaną mięsem i warzywami i na najmniejszym ogniu ugotuj (również pod pokrywką). Okresowo mieszaj zawartość patelni. Zajmie to kolejne 10 minut.
Krok 8:
Kasza gryczana z mięsem mielonym jest gotowa.
Krok 9:
Aby danie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie i kolorowo, udekoruj je krążkami zielonej cebuli. Cebulę można zastąpić innymi zieleniami, siekając ją, a także posypując gotowym naczyniem.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g