skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj i osusz warzywa i zioła. Możesz, tak jak ja, wziąć wiśnie w różnych kolorach, aby sałatka była bardziej elegancka i piękna.
Krok 2:
Zmiażdż czosnek nożem. Nie trzeba go mielić-wystarczy, że wydziela swój aromat podczas smażenia, a następnie można go łatwo usunąć z naczynia.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki wraz z czosnkiem przez 5 minut. Mieszaj potrawy łyżką lub szpatułką podczas smażenia.
Krok 4:
Przenieś smażone krewetki na ręcznik papierowy. Ostudzić.
Krok 5:
Pokrój pomidory koktajlowe na 4 części.
Krok 6:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój miąższ awokado w średnią kostkę. Posiekaj liście sałaty rękami na mniejsze kawałki lub pokrój je nożem.
Krok 7:
Połącz awokado, krewetki, pomidory i liście sałaty w misce sałatkowej.
Krok 8:
Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszać.
Krok 9:
Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
do niedawna nie rozumiałem, za co ludzie kochają awokado. Dawno temu robiłam kanapki z awokado i kawiorem. Albo niedojrzałe awokado zostało złapane, albo coś innego, ale smak był obrzydliwy. Od tego czasu nic nie gotowałem z awokado. Aż na jednym kulinarnym MK odkryła go na nowo. Teraz opanowuję ten owoc. W tej sałatce awokado świetnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce nieco pikantny smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g