Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Łatwa, smaczna, zdrowa przekąska na każdą okazję! Do tej sałatki oprócz głównych składników: krewetek, awokado , wiśni-możesz dodać na przykład orzeszki piniowe lub kawałki soczystej pomarańczy. Idealne danie na przekąskę i podanie na rodzinny obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj i osusz warzywa i zioła. Możesz, tak jak ja, wziąć wiśnie w różnych kolorach, aby sałatka była bardziej elegancka i piękna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż czosnek nożem. Nie trzeba go mielić-wystarczy, że wydziela swój aromat podczas smażenia, a następnie można go łatwo usunąć z naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki wraz z czosnkiem przez 5 minut. Mieszaj potrawy łyżką lub szpatułką podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś smażone krewetki na ręcznik papierowy. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory koktajlowe na 4 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój miąższ awokado w średnią kostkę. Posiekaj liście sałaty rękami na mniejsze kawałki lub pokrój je nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz awokado, krewetki, pomidory i liście sałaty w misce sałatkowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

do niedawna nie rozumiałem, za co ludzie kochają awokado. Dawno temu robiłam kanapki z awokado i kawiorem. Albo niedojrzałe awokado zostało złapane, albo coś innego, ale smak był obrzydliwy. Od tego czasu nic nie gotowałem z awokado. Aż na jednym kulinarnym MK odkryła go na nowo. Teraz opanowuję ten owoc. W tej sałatce awokado świetnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce nieco pikantny smak.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy