skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną shawarmę z kurczakiem? Aby przygotować shawarmę, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Dobrze umyj warzywa - ogórek i pomidor. Kapusta może być używana zarówno jako zwykła biała kapusta, jak i Pekin. Bardziej lubię Pekin, ponieważ sam w sobie jest bardziej miękki, a dzieci bardziej lubią taką shawarmę. Do sosu połącz majonez i keczup w małej misce. Dobrze je wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski i usmaż na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu, papryki i suszonej bazylii. Kiedy smażę mięso na shawarmie, posypuję je obficie przyprawami, ponieważ będzie to główny smak i aromat gotowego dania.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę. Jeśli używasz białej kapusty, pamiętaj ją trochę rękami, aby była nieco bardziej miękka.
Krok 4:
Pokrój ogórek i pomidor w cienkie paski.
Krok 5:
Rozłóż arkusz pita na stole i posmaruj go przygotowanym sosem keczupowo-majonezowym. Nie ma potrzeby rozmazywania na krawędziach arkusza. Zostaw miejsce, aby wygodnie zwinąć się w rolkę. Połóż posiekaną kapustę na chlebie pita.
Krok 6:
Ułóż smażone mięso, ogórki i pomidory.
Krok 7:
Schowaj chleb pita po bokach, a następnie zwiń w bułkę. Dociśnij trochę, aby shawarma była mocniejsza.
Krok 8:
Usmaż gotową shawarmę na suchej patelni lub na grillu z obu stron. Po co smażyć shawarmę? Podczas smażenia liść pita lekko wysycha, a na zewnątrz tworzy się bardzo apetyczna chrupiąca skórka, a wewnątrz czeka na Ciebie soczyste nadzienie.
Krok 9:
Obfite i smaczne danie jest gotowe! Poczęstuj się, gdy jest jeszcze ciepło. Smacznego!
aby shawarma była bardziej dietetyczna, możesz użyć gotowanej piersi z kurczaka i zastąpić majonez kwaśną śmietaną. Oczywiście ucierpi na tym smak.
również nadzienie shawarma można urozmaicić według własnych upodobań. Możesz dodać koreańską marchewkę, grzyby lub różne inne warzywa.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g