skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Lepiej jest wziąć mięso mielone mieszane-wołowina z wieprzowiną, z nim sos okaże się umiarkowanie tłusty, ale nie za suchy. Wino w sosie można wziąć zarówno białe, jak i czerwone. Zwróć uwagę na jego jakość, alkohol zniknie, a smak pozostanie. Zawsze biorę puree z pomidorów do Bolognese. Możesz zastąpić go rozcieńczoną koncentratem pomidorowym, sosem pomidorowym lub świeżymi pomidorami.
Krok 2:
Pokrój obraną cebulę w małe kostki.
Krok 3:
Umyj łodygę selera i pokrój w kostkę, a także cebulę. Lepiej jest, jeśli warzywa są krojone w ten sam sposób, aby ugotowały się w tym samym czasie i wyglądały schludniej w sosie.
Krok 4:
Marchewki dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść. Pokrój marchewki w kostkę.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Do przygotowania sosu lepiej nadają się naczynia z grubym dnem, lepiej trzymają ciepło podczas duszenia, a produkty są marszczone. Wlej na nią oliwę z oliwek. Ułóż warzywa. Smaż warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
Krok 6:
Połóż mięso mielone na warzywach. Dobrze zetrzyj łyżką, rozbijając duże kawałki.
Krok 7:
Smaż mięso mielone przez około 10 minut, ciągle mieszając, aby całkowicie zmienić kolor. Kiedy tak się stanie, wlej wino. Wymieszać. Pozwól winu wyparować, stanie się to szybko, wystarczy kilka minut. Alkohol wyparuje, a smak wina pozostanie i nada sosowi pikantną nutę.
Krok 8:
Dodaj puree pomidorowe, wymieszaj. Umieść suche zioła, sól i pieprz. Wlej wodę. Dobrze wymieszaj sos. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Dusić sos przez godzinę, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając gęstość. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Krok 9:
Gotowy sos podawaj natychmiast z makaronem lub użyj jako nadzienia do lasagne.
od dawna i często robię sos boloński. Tym razem po raz pierwszy dodałem seler i wino. I ta opcja podobała nam się znacznie bardziej! SOS zabłysnął nowymi kolorami!
istnieje wiele odmian tego przepisu, ktoś gotuje go bez marchewki, ktoś bez wina, niektórzy nawet dodają śmietanę. W jednym Wszystkie przepisy są podobne-sos należy dusić przez długi czas, co najmniej godzinę, są przepisy, w których wszystkie 4 są duszone. Mięso mielone jest wtedy bardzo miękkie i delikatne, prawie jednorodne. Nie ignoruj tej chwili!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g