skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z pomidorami z bakłażana i serem? Na początek przygotuj słodko-kwaśny sos sałatkowy.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier i zmielony czarny pieprz. Ubij wszystko trzepaczką lub widelcem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Aby przygotować sałatkę, przygotuj niezbędne składniki. Weź duży bakłażan, a pomidory są mocne, ale Dojrzałe. Ser twarogowy można zastąpić serkiem śmietankowym, włoską mozzarellą, grecką fetą lub bułgarskim serem.
Krok 4:
Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od średnicy warzywa.
Krok 5:
Włóż bakłażana do miski, Posol, przykryj zimną wodą i odstaw na 20 minut. Jest to konieczne, aby odeprzeć gorycz bakłażana. Następnie spuść wodę i połóż bakłażany na sicie i osusz.
Krok 6:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Do tego przepisu możesz użyć zwykłych pomidorów lub zastąpić je wiśniami.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, kolendry, bazylii.
Krok 8:
Czosnek obrać i drobno posiekać nożem lub przepuścić przez prasę.
Krok 9:
Dobrze zwiń bakłażana w skrobię, uważając, aby każdy kawałek był pokryty skrobią ze wszystkich stron. Skrobię można zastąpić mąką.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. W małych partiach włóż bakłażana do wrzącego oleju i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Od czasu do czasu mieszaj bakłażany, aby kawałki nie sklejały się ze sobą i równomiernie się smażyły.
Krok 11:
Wyjmij gotowe chrupiące bakłażany łyżką cedzakową, pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął z powrotem do rondla i przenieś na talerz. Podobnie usmaż w głębokim tłuszczu następujące partie bakłażana. Bardzo ważne jest, aby podsmażyć bakłażana na samym końcu, gdy reszta warzyw zostanie posiekana, a dressing ugotowany. Ponieważ najlepiej podawać sałatkę na ciepło, gdy bakłażany są gorące i chrupiące. Jest o wiele smaczniejszy i bardziej oryginalny.
Krok 12:
W misce połącz jeszcze ciepły bakłażan, pomidory, czosnek i posiekane warzywa. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 13:
Przełóż sałatkę na półmisek i nałóż łyżką kawałki twarogu na wierzch. Polej sałatkę dressingiem i podawaj, gdy bakłażan jest jeszcze ciepły. Ta sałatka może być również podawana na zimno, ale po 15 minutach, gdy bakłażan ostygnie, zaczyna tracić swoją chrupkość i coraz bardziej moczyć. Dlatego radzę natychmiast podać sałatkę. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g