ciepła sałatka z pomidorami z bakłażana i serem

Przygotuj oryginalną, ciepłą sałatkę z chrupiącego bakłażana. Ta sałatka słusznie zasługuje na to, by znaleźć się w menu każdej restauracji. Chrupiące jak chipsy bakłażany, soczyste dojrzałe pomidory, delikatny ser, a wszystko to pod słodko-kwaśnym dressingiem. Nigdy nie zapomnisz tak pysznego połączenia, a sałatka natychmiast stanie się ulubioną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 75 % 27 g
węglowodany 19 % 7 g
270 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z pomidorami z bakłażana i serem? Na początek przygotuj słodko-kwaśny sos sałatkowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier i zmielony czarny pieprz. Ubij wszystko trzepaczką lub widelcem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować sałatkę, przygotuj niezbędne składniki. Weź duży bakłażan, a pomidory są mocne, ale Dojrzałe. Ser twarogowy można zastąpić serkiem śmietankowym, włoską mozzarellą, grecką fetą lub bułgarskim serem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od średnicy warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż bakłażana do miski, Posol, przykryj zimną wodą i odstaw na 20 minut. Jest to konieczne, aby odeprzeć gorycz bakłażana. Następnie spuść wodę i połóż bakłażany na sicie i osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Do tego przepisu możesz użyć zwykłych pomidorów lub zastąpić je wiśniami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, kolendry, bazylii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek obrać i drobno posiekać nożem lub przepuścić przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zwiń bakłażana w skrobię, uważając, aby każdy kawałek był pokryty skrobią ze wszystkich stron. Skrobię można zastąpić mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. W małych partiach włóż bakłażana do wrzącego oleju i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Od czasu do czasu mieszaj bakłażany, aby kawałki nie sklejały się ze sobą i równomiernie się smażyły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe chrupiące bakłażany łyżką cedzakową, pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął z powrotem do rondla i przenieś na talerz. Podobnie usmaż w głębokim tłuszczu następujące partie bakłażana. Bardzo ważne jest, aby podsmażyć bakłażana na samym końcu, gdy reszta warzyw zostanie posiekana, a dressing ugotowany. Ponieważ najlepiej podawać sałatkę na ciepło, gdy bakłażany są gorące i chrupiące. Jest o wiele smaczniejszy i bardziej oryginalny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz jeszcze ciepły bakłażan, pomidory, czosnek i posiekane warzywa. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przełóż sałatkę na półmisek i nałóż łyżką kawałki twarogu na wierzch. Polej sałatkę dressingiem i podawaj, gdy bakłażan jest jeszcze ciepły. Ta sałatka może być również podawana na zimno, ale po 15 minutach, gdy bakłażan ostygnie, zaczyna tracić swoją chrupkość i coraz bardziej moczyć. Dlatego radzę natychmiast podać sałatkę. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy