omlet obfite śniadanie w pośpiechu

proste, szybkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny! Omlet pozostaje najbardziej satysfakcjonującym porannym daniem przygotowywanym w pośpiechu. W tym przepisie jest smażony z nadzieniem, jego skład może być dowolny, w zależności od dostępności produktów i Twoich preferencji.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 17 % 5 g
162 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić obfite śniadanie omletowe? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników jest przeznaczona na jedną porcję. Kiełbasy są odpowiednie dla każdego-gotowana, wędzona kiełbasa, szynka, kiełbaski. Wybierz również warzywa według smaku lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka, wbij je do miski. Dodaj tam mleko, mąkę, sól do smaku i dopraw przyprawami (wziąłem tylko mielony czarny pieprz).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego ubij produkty, aż będą gładkie i puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia pokrój kiełbasę (mam kiełbaski). Metoda cięcia może być dowolna-słomki, kawałki, talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również ser. Pokroiłam w cienkie plasterki. Możesz go zetrzeć na grubej tarce lub użyć gotowego cięcia. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj nożem. Wzięłam pietruszkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na kuchence na małym ogniu umieść patelnię do podgrzania. Radzę usmażyć tylko jedną porcję na jednej patelni na raz — nie możesz odwrócić zbyt dużego omletu. W związku z tym wybierz patelnię o małej średnicy — 17-18 cm w przypadku kilku porcji lepiej jest użyć kilku patelni lub usmażyć je jeden po drugim. Wlej trochę oleju na patelnię, posmaruj ją. Wlej masę jajeczną na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką. Smaż omlet z jednej strony, aż spód się zarumieni, a górna część wyschnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie odwróć omlet szeroką szpatułką. Jest bardzo delikatny i może się rozerwać, ale nie jest straszny, a następnie można go uformować z powrotem. Połóż kawałki kiełbasy (kiełbasy), sera na połowie, połóż keczup łyżką w odstępach między nimi. Możesz również użyć majonezu razem z keczupem. Posyp nadzienie posiekanymi ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przytrzymaj omlet, aż druga strona się zarumieni, a następnie delikatnie złóż go, przykrywając nadzienie. Pięknie będzie zostawić niewielką część otwartą, aby nadzienie wyglądało apetycznie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet przez kilka minut, aby ser się stopił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy to się stanie, natychmiast podawaj omlet na stole. Możesz dodatkowo podać do niego świeże warzywa i chleb. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal / 100g
  • Suszone mięso - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy