skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić obfite śniadanie omletowe? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników jest przeznaczona na jedną porcję. Kiełbasy są odpowiednie dla każdego-gotowana, wędzona kiełbasa, szynka, kiełbaski. Wybierz również warzywa według smaku lub dostępności.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka, wbij je do miski. Dodaj tam mleko, mąkę, sól do smaku i dopraw przyprawami (wziąłem tylko mielony czarny pieprz).
Krok 3:
Za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego ubij produkty, aż będą gładkie i puszyste.
Krok 4:
Do nadzienia pokrój kiełbasę (mam kiełbaski). Metoda cięcia może być dowolna-słomki, kawałki, talerze.
Krok 5:
Pokrój również ser. Pokroiłam w cienkie plasterki. Możesz go zetrzeć na grubej tarce lub użyć gotowego cięcia. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 6:
Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj nożem. Wzięłam pietruszkę.
Krok 7:
Na kuchence na małym ogniu umieść patelnię do podgrzania. Radzę usmażyć tylko jedną porcję na jednej patelni na raz — nie możesz odwrócić zbyt dużego omletu. W związku z tym wybierz patelnię o małej średnicy — 17-18 cm w przypadku kilku porcji lepiej jest użyć kilku patelni lub usmażyć je jeden po drugim. Wlej trochę oleju na patelnię, posmaruj ją. Wlej masę jajeczną na patelnię.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką. Smaż omlet z jednej strony, aż spód się zarumieni, a górna część wyschnie.
Krok 9:
Ostrożnie odwróć omlet szeroką szpatułką. Jest bardzo delikatny i może się rozerwać, ale nie jest straszny, a następnie można go uformować z powrotem. Połóż kawałki kiełbasy (kiełbasy), sera na połowie, połóż keczup łyżką w odstępach między nimi. Możesz również użyć majonezu razem z keczupem. Posyp nadzienie posiekanymi ziołami.
Krok 10:
Przytrzymaj omlet, aż druga strona się zarumieni, a następnie delikatnie złóż go, przykrywając nadzienie. Pięknie będzie zostawić niewielką część otwartą, aby nadzienie wyglądało apetycznie.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet przez kilka minut, aby ser się stopił.
Krok 12:
Gdy to się stanie, natychmiast podawaj omlet na stole. Możesz dodatkowo podać do niego świeże warzywa i chleb. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal / 100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g