kanapka z serem

najszybszy i najłatwiejszy, nawet dziecko ugotuje! Kanapka z serem to klasyczny przepis na amerykańską kanapkę gotowaną na patelni. Ser z obróbki cieplnej topi się, a chleb jest rumiany i chrupiący. Ta kanapka jest idealna zarówno na śniadanie, jak i na szybką przekąskę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 42 % 26 g
węglowodany 42 % 26 g
388 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapkę z serem? Przygotuj jedzenie. Zrobię jedną kanapkę, przyniosę jej proporcje. Wybierz ser wysokiej jakości, naturalny i dobrze się topi. To jest główny warunek. A co to będzie-to zależy od Twojego uznania. Możesz wziąć kawałek i zetrzeć go, możesz użyć gotowego cięcia lub samemu pokroić ser. W klasycznym przepisie gotuje się z cheddarem. Nawet ser topiony jest w porządku, ten w talerzach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb w klasycznym przepisie jest brany na tosty, tak jak mój. Ale ogólnie takie kanapki można gotować nawet z bochenkiem. Odpowiednie są zarówno odmiany białe, jak i pełnoziarniste, Nie wiem, jak to zrobić z żytem, nie próbowałem. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Weź produkt wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Posmaruj oba kawałki chleba masłem po jednej stronie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Mam nieprzywierającą powłokę i grube dno. Umieść łyżkę masła na patelni. Rozpuść go. Zawsze dodaję trochę oleju roślinnego do masła, wtedy nie pali się podczas smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż jeden kawałek chleba masłem do dołu na patelni. Połóż na nim ser, starty lub w plasterki. Przykryj patelnię pokrywką, zrób najmniejszy ogień. Poczekaj, aż ser zacznie się topić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy tak się stanie, przykryj go drugim kawałkiem, ale już umieść go olejem do góry. Lekko dociśnij kawałek szpatułką do góry, aby ser przykleił się do chleba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sprawdź kawałek chleba, który leży na patelni-jeśli się zarumieni, ostrożnie odwróć kanapkę i usmaż ją do tego samego stanu po drugiej stronie. Nie dodawaj ognia, olej szybko zaczyna się palić. Wyjmij gotową kanapkę z patelni i podawaj natychmiast, gdy ser jest gorący.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli użyłeś chleba tostowego, pokrój kanapkę po przekątnej na dwie części-tak podaje się klasyczną kanapkę. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal / 100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal / 100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal / 100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g

Podobne przepisy