chleb pita ormiański domowy

domowy chleb pita jest o wiele smaczniejszy niż sklepowy-sprawdzony! Cienki chleb pita w domu nie jest łatwy do przygotowania, ale bardzo prosty! Nie musisz być kucharzem, nawet początkujący może to zrobić. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z naszego sprawdzonego przepisu. Nawiasem mówiąc, taki chleb pita jest również wytwarzany w kuchni azerbejdżańskiej, Tureckiej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 42 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ormiański chleb pita w domu, potrzebujemy: 250 g mąki; 125 ml wody; 1 łyżka. l olej słonecznikowy; ¼ łyżeczki. sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do gorącej wody i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. Natychmiast przesiałem miskę z maszyny kuchennej, w której zagniatałem ciasto. W mące zrób wgłębienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorącą wodę z solą i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Na początku jest bardzo ciasny, ale gdy się ugniata, staje się bardziej plastyczny. Zagniataj ciasto przez około 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 4-5 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki. Usuń kulki pod ręcznikiem, aby się nie zacierały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj każdą kulkę w cienki okrąg równy średnicy patelni, na której będzie pieczony chleb pita.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiecz każdą tortillę na suchej, gorącej patelni na małym ogniu. Piec boki przez około 1,5 minuty, aż na chlebie pita pojawią się złotobrązowe plamki. Następnie odwróć chleb pita na drugą stronę i piecz przez około 30 sekund.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowy chleb pita na talerz, skrop wodą i przykryj ręcznikiem. Więc chleb pita stanie się miękki. Smacznego!

prawdopodobnie pierwszym daniem, które pamiętamy, wspominając o kuchni ormiańskiej, jest chleb pita. Dla Ormian chleb pita jest tym samym, co dla nas naleśniki. Ma swoją historię sięgającą czasów starożytnych.
zgodnie ze zwyczajem, ciasto pita w dużym drewnianym korycie jest zwykle ugniatane przez najstarszą kobietę w domu. W pierwotnej wersji ciasto rozwałkowano i przyklejono do ścian Tandoor-okrągłego pieca-brytfanny. W nich archeolodzy do dziś znajdują wiele pozostałości chleba pita.
chleb pita jest pieczony z mąki pszennej w piecach, a następnie suszony w zawieszeniu i układany w stosy. Może być okrągły, prostokątny, owalny,ale ważna jest górna chrupkość. W Azerbejdżanie do pieczenia lawaszu używa się również specjalnego glinianego koła saj.
cóż, z braku Tandoor i saja ugotujemy chleb pita na zwykłej patelni. I tak będzie pysznie!

jeśli sam nigdy nie ugotowałeś chleba pita, ale ograniczyłeś się do pieczenia w sklepie, to dużo straciłeś! Wydaje się, że skład ciasta jest taki sam - mąka, woda, olej i sól. A chleb pita jest przewiewny, miękki i bardzo delikatny. Tego w sklepie nie kupisz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy