skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ormiański chleb pita w domu, potrzebujemy: 250 g mąki; 125 ml wody; 1 łyżka. l olej słonecznikowy; ¼ łyżeczki. sól.
Krok 2:
Dodaj sól do gorącej wody i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Krok 3:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Natychmiast przesiałem miskę z maszyny kuchennej, w której zagniatałem ciasto. W mące zrób wgłębienie.
Krok 4:
Wlej gorącą wodę z solą i olej roślinny.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Na początku jest bardzo ciasny, ale gdy się ugniata, staje się bardziej plastyczny. Zagniataj ciasto przez około 15-20 minut.
Krok 6:
Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
Krok 7:
Podziel ciasto na 4-5 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki. Usuń kulki pod ręcznikiem, aby się nie zacierały.
Krok 8:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj każdą kulkę w cienki okrąg równy średnicy patelni, na której będzie pieczony chleb pita.
Krok 9:
Upiecz każdą tortillę na suchej, gorącej patelni na małym ogniu. Piec boki przez około 1,5 minuty, aż na chlebie pita pojawią się złotobrązowe plamki. Następnie odwróć chleb pita na drugą stronę i piecz przez około 30 sekund.
Krok 10:
Przenieś gotowy chleb pita na talerz, skrop wodą i przykryj ręcznikiem. Więc chleb pita stanie się miękki. Smacznego!
prawdopodobnie pierwszym daniem, które pamiętamy, wspominając o kuchni ormiańskiej, jest chleb pita. Dla Ormian chleb pita jest tym samym, co dla nas naleśniki. Ma swoją historię sięgającą czasów starożytnych.
zgodnie ze zwyczajem, ciasto pita w dużym drewnianym korycie jest zwykle ugniatane przez najstarszą kobietę w domu. W pierwotnej wersji ciasto rozwałkowano i przyklejono do ścian Tandoor-okrągłego pieca-brytfanny. W nich archeolodzy do dziś znajdują wiele pozostałości chleba pita.
chleb pita jest pieczony z mąki pszennej w piecach, a następnie suszony w zawieszeniu i układany w stosy. Może być okrągły, prostokątny, owalny,ale ważna jest górna chrupkość. W Azerbejdżanie do pieczenia lawaszu używa się również specjalnego glinianego koła saj.
cóż, z braku Tandoor i saja ugotujemy chleb pita na zwykłej patelni. I tak będzie pysznie!
jeśli sam nigdy nie ugotowałeś chleba pita, ale ograniczyłeś się do pieczenia w sklepie, to dużo straciłeś! Wydaje się, że skład ciasta jest taki sam - mąka, woda, olej i sól. A chleb pita jest przewiewny, miękki i bardzo delikatny. Tego w sklepie nie kupisz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g