skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie pikantnego mięsa z warzywami to danie a la kuchnia chińska. Weźmy do tego mięso (w tym przypadku chudą wieprzowinę), marchewkę, świeżą i mieloną ostrą paprykę, czosnek, cebulę, słodką paprykę, zioła, sos sojowy i sól, jeśli to konieczne.
Krok 2:
Najpierw musisz przygotować wszystkie składniki, pokroić tj. odpowiednio, ponieważ kuchnia chińska charakteryzuje się szybkim smażeniem i konsekwentnym układaniem produktów, tj. czas na krojenie w procesie gotowania może po prostu nie wystarczyć. Aby spokojnie ugotować danie, pokrój marchewki w cienkie paski, nieco większą paprykę, cebulę w cienkie półpierścienie, mięso w wąskie wstążki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, nawiasem mówiąc, Według najnowszych danych nie zaleca się smażenia na oliwie. W rozgrzanym oleju Wrzuć pokrojone mięso i szybko mieszając smaż ze wszystkich stron przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Następnie wlej sos sojowy na patelnię, kontynuuj smażenie przez 2 minuty.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę, a następnie marchewkę, wymieszaj, usmaż 3 mięty.
Krok 6:
Dodaj przyprawy, mieloną ostrą paprykę, kilka kółek świeżej gorzkiej papryki.
Krok 7:
Pod koniec smażenia dodaj wstążki papryki, wymieszaj, ugotuj wszystko, ale w żadnym wypadku nie zamieniaj wszystkiego w owsiankę!
Krok 8:
Ostatnim akcentem jest wprowadzenie drobno posiekanego czosnku, a następnie jeszcze przez pół minuty.
Krok 9:
Dopraw danie drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast! Smacznego!
pikantne mięso z warzywami to ostatnio popularne danie, które przyszło do nas z kuchni chińskiej. Nie chcę powiedzieć, że nie smażyliśmy mięsa z przyprawami i warzywami, ale jest kilka istotnych różnic. Jest to przede wszystkim krojenie - wszystkie produkty są krojone na kawałki zbliżone do cienkich słomek lub wstążek, podczas gdy przyjmujemy duże krojenie mięsa i produktów osiołkowych, a co za tym idzie dłuższą obróbkę cieplną. Co więcej, wszystko jest cięte z wyprzedzeniem, zanim zaczniemy smażyć. Wtedy prawie zawsze jest obecność sosu sojowego, czosnku lub imbiru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g