pikantne mięso z warzywami

pikantne mięso z warzywami-apetyczne, jasne i smaczne! Pikantne mięso z warzywami zgodnie z proponowanym przepisem okazuje się bardzo smaczne, soczyste dzięki obecności wielu soczystych warzyw, pikantnych i pikantnych. Dlatego dodaj paprykę zgodnie z własnymi preferencjami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 22 % 8 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie pikantnego mięsa z warzywami to danie a la kuchnia chińska. Weźmy do tego mięso (w tym przypadku chudą wieprzowinę), marchewkę, świeżą i mieloną ostrą paprykę, czosnek, cebulę, słodką paprykę, zioła, sos sojowy i sól, jeśli to konieczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz przygotować wszystkie składniki, pokroić tj. odpowiednio, ponieważ kuchnia chińska charakteryzuje się szybkim smażeniem i konsekwentnym układaniem produktów, tj. czas na krojenie w procesie gotowania może po prostu nie wystarczyć. Aby spokojnie ugotować danie, pokrój marchewki w cienkie paski, nieco większą paprykę, cebulę w cienkie półpierścienie, mięso w wąskie wstążki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, nawiasem mówiąc, Według najnowszych danych nie zaleca się smażenia na oliwie. W rozgrzanym oleju Wrzuć pokrojone mięso i szybko mieszając smaż ze wszystkich stron przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej sos sojowy na patelnię, kontynuuj smażenie przez 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę, a następnie marchewkę, wymieszaj, usmaż 3 mięty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy, mieloną ostrą paprykę, kilka kółek świeżej gorzkiej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec smażenia dodaj wstążki papryki, wymieszaj, ugotuj wszystko, ale w żadnym wypadku nie zamieniaj wszystkiego w owsiankę!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnim akcentem jest wprowadzenie drobno posiekanego czosnku, a następnie jeszcze przez pół minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw danie drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast! Smacznego!

pikantne mięso z warzywami to ostatnio popularne danie, które przyszło do nas z kuchni chińskiej. Nie chcę powiedzieć, że nie smażyliśmy mięsa z przyprawami i warzywami, ale jest kilka istotnych różnic. Jest to przede wszystkim krojenie - wszystkie produkty są krojone na kawałki zbliżone do cienkich słomek lub wstążek, podczas gdy przyjmujemy duże krojenie mięsa i produktów osiołkowych, a co za tym idzie dłuższą obróbkę cieplną. Co więcej, wszystko jest cięte z wyprzedzeniem, zanim zaczniemy smażyć. Wtedy prawie zawsze jest obecność sosu sojowego, czosnku lub imbiru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy