skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z mielonego mintaja? Przygotuj jedzenie. Możesz kupić mięso mielone z mintaja gotowe lub zrobić własne z filetów rybnych, tak jak ja. Jeśli masz całe tusze mintaja, pokrój je na filety.
Krok 2:
Najpierw namocz bułkę w mleku. W przypadku kotletów zwykle biorą już czerstwy, miękka i świeża bułka nie wchłonie soku z mielonego mięsa tak dobrze, jak zrobi to czerstwy.
Krok 3:
Następnie za pomocą blendera lub maszynki do mięsa (im wygodniej) zmielić filety z mintaja i cebulę. Przewinąłem rybę w rozdrabniaczu blendera.
Krok 4:
Dodaj namoczoną bułkę i jajko do ryby. I jeszcze raz przekręć mięso mielone. Stanie się jednolity i bardzo delikatny. Jeśli używasz maszynki do mięsa, przewiń bułkę razem z rybą.
Krok 5:
Dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 6:
Uformuj mielone kotlety i zwiń je w bułkę tartą. Kształt kotletów może być dowolny-zarówno okrągły, jak i podłużny.
Krok 7:
Rozgrzej olej roślinny na patelni na dużym ogniu. Połóż na nim kotlety. Spraw, aby ogień był średni. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Aby paszteciki były chrupiące, usmaż je bez przykrycia.
Krok 9:
Mamy takie wspaniałe kotlety!
Krok 10:
W Środku są bardzo delikatne. Podawaj kotlety z dodatkami lub bez, jak chcesz. Świeże warzywa świetnie komponują się z ciastkami rybnymi!
Krok 11:
Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g