kotlety z mielonego mintaja

rumiane, apetyczne, z prostych potraw, dla całej rodziny! Kotlety z mielonego mintaja to szybkie i łatwe do przygotowania danie, nawet dzieci, które nie lubią ryb, chętnie je zjedzą. Bułka namoczona w mleku dodaje kotletom soczystości i miękkości, a panierka z bułki tartej — chrupkości.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 29 % 7 g
125 kcal
IG: 29 / 43 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z mielonego mintaja? Przygotuj jedzenie. Możesz kupić mięso mielone z mintaja gotowe lub zrobić własne z filetów rybnych, tak jak ja. Jeśli masz całe tusze mintaja, pokrój je na filety.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw namocz bułkę w mleku. W przypadku kotletów zwykle biorą już czerstwy, miękka i świeża bułka nie wchłonie soku z mielonego mięsa tak dobrze, jak zrobi to czerstwy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie za pomocą blendera lub maszynki do mięsa (im wygodniej) zmielić filety z mintaja i cebulę. Przewinąłem rybę w rozdrabniaczu blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj namoczoną bułkę i jajko do ryby. I jeszcze raz przekręć mięso mielone. Stanie się jednolity i bardzo delikatny. Jeśli używasz maszynki do mięsa, przewiń bułkę razem z rybą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze zagnieść mięso mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj mielone kotlety i zwiń je w bułkę tartą. Kształt kotletów może być dowolny-zarówno okrągły, jak i podłużny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni na dużym ogniu. Połóż na nim kotlety. Spraw, aby ogień był średni. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby paszteciki były chrupiące, usmaż je bez przykrycia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mamy takie wspaniałe kotlety!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W Środku są bardzo delikatne. Podawaj kotlety z dodatkami lub bez, jak chcesz. Świeże warzywa świetnie komponują się z ciastkami rybnymi!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona ryba - 69   kcal/100g

Podobne przepisy