skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z bakłażana z papryką i pomidorami z czosnkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa do przygotowania sałatki. Lepiej weź cebulę czerwoną, szalotkę lub białą (te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do sałatek).
Krok 2:
Przede wszystkim przygotuj bakłażany. Opłucz niebieskie pod bieżącą wodą, usuń ogony i pokrój warzywa w plastry o grubości około 1 cm, a następnie pokrój każde kółko na pół lub ćwiartki. Jeśli masz duże bakłażany, okrąg można pokroić na 8 lub więcej części. Posyp niebieską solą i zalej zimną wodą. W ten sposób pozostaw na 10-15 minut, a następnie spuść wodę i lekko wyciśnij kawałki z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Paprykę, pomidory i obraną cebulę z czosnkiem opłukać w czystej wodzie. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona, rdzeń i łodygę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego, wyślij kawałki bakłażana do smażenia na dużym ogniu. Wymieszaj niebieskie, aby się nie przypaliły i gotuj w ten sposób, aż pojawią się złote boki(Zajęło mi to około 5 minut). Ze względu na fakt, że bakłażany zostały wcześniej namoczone w słonej wodzie, podczas smażenia wchłaniają znacznie mniej oleju.
Krok 5:
Połóż gotowe bakłażany na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 6:
W tym czasie pokrój paprykę na grube półpierścienie. Dla piękna gotowego dania zwykle używam owoców o różnych kolorach.
Krok 7:
Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Posiekaj czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe.
Krok 8:
Pokrój pomidory na połówki, a następnie posiekaj każdą połówkę na cienkie plasterki. Pomidor użyj dojrzałych i półsłodkich odmian. Czasami dodaję kilka kawałków pomidorów cherry, które nadają gotowej sałatce wyjątkowy smak.
Krok 9:
Włóż bakłażany do głębokiej salaterki.
Krok 10:
Następnie wyślij paprykę.
Krok 11:
Następna jest kolejka pomidorów.
Krok 12:
Dodaj cebulę i czosnek do warzyw.
Krok 13:
Przygotuj sos sałatkowy. W małej misce wymieszaj olej roślinny, cukier i trochę soli. W razie potrzeby dodaj zmieloną paprykę i wyciśnięty sok z połowy cytryny(zamiast cytryny możesz użyć octu jabłkowego lub winnego). Wymieszać.
Krok 14:
Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki do warzyw, wlej sos do salaterki. Delikatnie wymieszaj sałatkę (robię to za pomocą dwóch łyżek stołowych obiema rękami). Spróbuj, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, dodaj go. Tym razem dodałam trochę soli i ostrego mielonego chili. Wyślij sałatkę do lodówki na chwilę.
Krok 15:
Schłodzoną sałatkę jeszcze raz wymieszaj i podawaj.
Sałatka z bakłażana i papryki bardzo dobrze pasuje do dań mięsnych, równie dobrze komponuje się z ziemniakami i gotowanymi zbożami.
taka sałatka wygląda bardzo pięknie i elegancko na świątecznym stole i wychodzi z hukiem!
wolę podawać sałatkę do kebabów lub jako samodzielne danie w gorące letnie dni.
spróbuj I ty!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g