skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie z marchewką? Dobrze podgrzej patelnię, dodaj bezwonny rafinowany olej roślinny, a także podgrzej-wątróbka drobiowa nie przyklei się do dna patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Połóż wątrobę i smaż z obu stron na dużym ogniu-5 minut z każdej strony. Jeśli ogień jest silny, wątroba zostanie pokryta skórką, a cały sok pozostanie w środku, dzięki czemu stanie się miękka i soczysta. Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 2:
W tym czasie musisz przygotować warzywa. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie - możesz użyć białej i fioletowej cebuli. Obierz marchewki, umyj I m słomkami. Pokroiłem marchewkę na dwie części i każdą pokroiłem w długie kostki. W tej formie marchewka jest bardziej soczysta.
Krok 3:
Dodaj do wątroby tylko cebulę i smaż przez 5 minut, mieszając drewnianą szpatułką, jeśli masz nieprzywierającą patelnię. Po tym czasie włóż liść laurowy-jest to opcjonalne, osobiście zawsze dodaję go do takich potraw, aby nadać im dodatkowe nuty smakowe.
Krok 4:
Dodaj marchewki do wątroby i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj również sól i czarny pieprz (możesz dodać więcej ulubionych przypraw). Na początku smażenia nie warto solić wątroby, ponieważ wtedy stanie się twarda i twarda. Wyjmij liść laurowy, aby nie dał niechcianej goryczy-już zrobił swoje.
Krok 5:
Teraz wlej śmietanę na patelnię, wszystko dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aby wątroba całkowicie się w niej wykąpała. Śmietana musi być dość tłusta-20-25%, ale nie mniej. Dusić na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 7-10 minut. Ten czas wystarczy, aby danie było w pełni ugotowane. Wątróbkę drobiową najlepiej podawać na ciepło-świeżą smakuje lepiej niż schłodzoną, a następnie ponownie podgrzaną. Smacznego!
wątróbka drobiowa w śmietanie z marchewką i cebulą to proste danie na lunch.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g