wątróbka drobiowa w śmietanie z marchewką

soczysta wątróbka drobiowa w śmietanie z marchewką i cebulą. Wątróbka drobiowa jest niedroga i zawsze jest świeża w sklepie. To pozwala gospodyniom domowym gotować z niego dość często. Najważniejsze jest to, że potrawy są różnorodne i nie przeszkadzają. Danie z wątróbki drobiowej w śmietanie z warzywami jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów. W sezonie zimowym można go podawać z burakami lub marchewką w schabie i różnymi piklami. A latem będą do niego pasować świeże warzywa z twojego ogrodu. Udekoruj dowolny.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 14 % 4 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową w śmietanie z marchewką? Dobrze podgrzej patelnię, dodaj bezwonny rafinowany olej roślinny, a także podgrzej-wątróbka drobiowa nie przyklei się do dna patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Połóż wątrobę i smaż z obu stron na dużym ogniu-5 minut z każdej strony. Jeśli ogień jest silny, wątroba zostanie pokryta skórką, a cały sok pozostanie w środku, dzięki czemu stanie się miękka i soczysta. Nie przykrywaj patelni pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie musisz przygotować warzywa. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie - możesz użyć białej i fioletowej cebuli. Obierz marchewki, umyj I m słomkami. Pokroiłem marchewkę na dwie części i każdą pokroiłem w długie kostki. W tej formie marchewka jest bardziej soczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do wątroby tylko cebulę i smaż przez 5 minut, mieszając drewnianą szpatułką, jeśli masz nieprzywierającą patelnię. Po tym czasie włóż liść laurowy-jest to opcjonalne, osobiście zawsze dodaję go do takich potraw, aby nadać im dodatkowe nuty smakowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marchewki do wątroby i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając. Dodaj również sól i czarny pieprz (możesz dodać więcej ulubionych przypraw). Na początku smażenia nie warto solić wątroby, ponieważ wtedy stanie się twarda i twarda. Wyjmij liść laurowy, aby nie dał niechcianej goryczy-już zrobił swoje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej śmietanę na patelnię, wszystko dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aby wątroba całkowicie się w niej wykąpała. Śmietana musi być dość tłusta-20-25%, ale nie mniej. Dusić na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 7-10 minut. Ten czas wystarczy, aby danie było w pełni ugotowane. Wątróbkę drobiową najlepiej podawać na ciepło-świeżą smakuje lepiej niż schłodzoną, a następnie ponownie podgrzaną. Smacznego!

wątróbka drobiowa w śmietanie z marchewką i cebulą to proste danie na lunch.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy