naleśniki z jabłkami w środku

pyszne, pachnące, z soczystym nadzieniem, dla całej rodziny! Naleśniki z jabłkami w środku to idealne danie na śniadanie lub popołudniową przekąskę. Można je zrobić z naleśników pozostałych po wieczorze lub przygotować specjalnie. Te naleśniki świetnie sprawdzą się jako deser, z gałką lodów.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 53 % 17 g
169 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z jabłkami w środku? Przygotuj jedzenie. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Jabłka-dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że nie gotują się zbytnio podczas obróbki cieplnej. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jaja kurze z mlekiem i granulowanym cukrem, dodając szczyptę soli. Dodaj mąkę pszenną, wcześniej przesianą, ponownie ubij ciasto przez 1-2 minuty, uważając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Możesz ubijać zarówno mikserem, jak i zwykłą trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw ciasto na 20 minut, aby aktywować gluten, a następnie wlej do niego olej roślinny i wymieszaj, podnosząc opadające fusy z dna chochlą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej porcję ciasta na rozgrzaną do czerwoności patelnię wysmarowaną olejem roślinnym. Piec naleśnik na średnim ogniu, aż brzegi wyschną, około 1 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy to się stanie, Odwróć naleśnik i upiecz, a następnie wyjmij go na talerz. W ten sposób upiecz Pozostałe naleśniki z pozostałego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj jabłka, usuń z nich nasiona, pokrój w średnie lub małe kostki. Jeśli skóra jabłek jest gruba, odetnij ją. Możesz posiekać jabłka na grubej tarce, jeśli lubisz bardziej delikatne i soczyste nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu i nałóż na nią 25 g masła, rozpuść do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do masła plasterki jabłka lub posiekaną masę jabłkową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp jabłka granulowanym cukrem i mielonym cynamonem, opcjonalnie cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są słodkimi odmianami, dodaj trochę soku z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić nadzienie na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż jabłka wypuszczą sok i zostaną zaharmelizowane cukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż 1 łyżkę. nadzienie jabłkowe na środku lub krawędzi naleśnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przekręć naleśnik rolką lub złóż kopertę, uważając, aby nie pozostały żadne dziury, w przeciwnym razie nadzienie jabłkowe wypadnie na patelnię podczas smażenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej pozostałe 25 g masła na patelni, włóż do niego wirujące nadziewane naleśniki i smaż na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią, około 1-2 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy danie będzie gotowe, wyłącz ogrzewanie i pozwól mu lekko ostygnąć, a następnie połóż na talerzu i podawaj. Smacznego!

deser najlepiej podawać ze śmietaną, sosami, miodem itp.Pamiętaj, że jeśli oferujesz słodkie sosy do naleśników, najlepiej zmniejszyć szybkość cukru granulowanego w nadzieniu i odwrotnie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy