skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z jabłkami w środku? Przygotuj jedzenie. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Jabłka-dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że nie gotują się zbytnio podczas obróbki cieplnej. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Ubij jaja kurze z mlekiem i granulowanym cukrem, dodając szczyptę soli. Dodaj mąkę pszenną, wcześniej przesianą, ponownie ubij ciasto przez 1-2 minuty, uważając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Możesz ubijać zarówno mikserem, jak i zwykłą trzepaczką.
Krok 3:
Pozostaw ciasto na 20 minut, aby aktywować gluten, a następnie wlej do niego olej roślinny i wymieszaj, podnosząc opadające fusy z dna chochlą.
Krok 4:
Wlej porcję ciasta na rozgrzaną do czerwoności patelnię wysmarowaną olejem roślinnym. Piec naleśnik na średnim ogniu, aż brzegi wyschną, około 1 minuty.
Krok 5:
Gdy to się stanie, Odwróć naleśnik i upiecz, a następnie wyjmij go na talerz. W ten sposób upiecz Pozostałe naleśniki z pozostałego ciasta.
Krok 6:
Dobrze umyj jabłka, usuń z nich nasiona, pokrój w średnie lub małe kostki. Jeśli skóra jabłek jest gruba, odetnij ją. Możesz posiekać jabłka na grubej tarce, jeśli lubisz bardziej delikatne i soczyste nadzienie.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu i nałóż na nią 25 g masła, rozpuść do wrzenia.
Krok 8:
Włóż do masła plasterki jabłka lub posiekaną masę jabłkową.
Krok 9:
Posyp jabłka granulowanym cukrem i mielonym cynamonem, opcjonalnie cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są słodkimi odmianami, dodaj trochę soku z cytryny.
Krok 10:
Dusić nadzienie na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż jabłka wypuszczą sok i zostaną zaharmelizowane cukrem.
Krok 11:
Rozłóż 1 łyżkę. nadzienie jabłkowe na środku lub krawędzi naleśnika.
Krok 12:
Przekręć naleśnik rolką lub złóż kopertę, uważając, aby nie pozostały żadne dziury, w przeciwnym razie nadzienie jabłkowe wypadnie na patelnię podczas smażenia.
Krok 13:
Rozgrzej pozostałe 25 g masła na patelni, włóż do niego wirujące nadziewane naleśniki i smaż na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią, około 1-2 minut.
Krok 14:
Gdy danie będzie gotowe, wyłącz ogrzewanie i pozwól mu lekko ostygnąć, a następnie połóż na talerzu i podawaj. Smacznego!
deser najlepiej podawać ze śmietaną, sosami, miodem itp.Pamiętaj, że jeśli oferujesz słodkie sosy do naleśników, najlepiej zmniejszyć szybkość cukru granulowanego w nadzieniu i odwrotnie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g