skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kapusty z kaszą manną? Przygotuj jedzenie. Usuń górne liście z głowy, a następnie odetnij odpowiednią ilość. Koperek nie może być używany lub umieścić inne warzywa, według własnych upodobań.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę. W rondelku zagotuj 2 litry wody, włóż kapustę i gotuj przez około 15 minut, aż będzie do połowy ugotowana.
Krok 3:
Koperek (lub inne warzywa) umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 4:
Wrzuć kapustę na sito, lekko ostudź, a następnie lekko ściśnij rękami. Przenieś kapustę do miski.
Krok 5:
Dodaj jajka, kaszę mannę, posiekany koperek, czarny pieprz i sól do kapusty.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj wszystkie potrawy. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby semolina puchła, wchłaniając cały nadmiar płynu. Jeśli ciasto pozostanie zbyt rzadkie, dodaj trochę semoliny i ponownie pozwól mu się zaparzyć.
Krok 7:
Uformuj małe kotlety z powstałej masy. Jednocześnie zwilż ręce zimną wodą, aby mięso mielone się do nich nie przykleiło.
Krok 8:
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Włóż do niego kotlety i smaż je z obu stron, aż utworzą się złote Skórki. Kiedy odwrócisz kotlety, zmniejsz ogień i trzymaj je trochę dłużej po tej stronie, aby kapusta miała czas na ugotowanie. Wyjmij kotlety na talerz z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie podawaj je do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g