kotlety kapustne z kaszą manną

przepyszne, oryginalne, pyszne, dla całej rodziny! Kotlety kapustne z kaszą manną to przepis na łatwe do przygotowania kotlety warzywne, które można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Kapusta nie jest dla nich mielona na puree, ale siekana i gotowana.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
94 kcal
IG: 56 / 44 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kapusty z kaszą manną? Przygotuj jedzenie. Usuń górne liście z głowy, a następnie odetnij odpowiednią ilość. Koperek nie może być używany lub umieścić inne warzywa, według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę. W rondelku zagotuj 2 litry wody, włóż kapustę i gotuj przez około 15 minut, aż będzie do połowy ugotowana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek (lub inne warzywa) umyj, osusz i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć kapustę na sito, lekko ostudź, a następnie lekko ściśnij rękami. Przenieś kapustę do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka, kaszę mannę, posiekany koperek, czarny pieprz i sól do kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie potrawy. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby semolina puchła, wchłaniając cały nadmiar płynu. Jeśli ciasto pozostanie zbyt rzadkie, dodaj trochę semoliny i ponownie pozwól mu się zaparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj małe kotlety z powstałej masy. Jednocześnie zwilż ręce zimną wodą, aby mięso mielone się do nich nie przykleiło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Włóż do niego kotlety i smaż je z obu stron, aż utworzą się złote Skórki. Kiedy odwrócisz kotlety, zmniejsz ogień i trzymaj je trochę dłużej po tej stronie, aby kapusta miała czas na ugotowanie. Wyjmij kotlety na talerz z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie podawaj je do stołu. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy