wieprzowina z cukinią duszona na patelni

pyszne, obfite i soczyste danie dla całej rodziny! Duszona wieprzowina na patelni z cukinią to doskonały wybór, gdy trzeba szybko przygotować obiad lub kolację, ponieważ natychmiast otrzymujemy danie mięsne i przystawkę warzywną z duszonych warzyw. Cukinię można uzupełnić innymi warzywami według własnego gustu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy z cukinią na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej części jako wieprzowiny. Aby danie było bardziej soczyste, weź mięso z niewielką ilością tłuszczu. Mam kawałek szyi wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść na gorącej patelni. Smaż mięso na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i spłucz. Następnie drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj trochę soli i przyprawy na patelnię. Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu przypraw do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 20-25 minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, a następnie danie będzie z sosem mięsnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię pokrój osobno na małe kawałki. Jeśli cukinia ma miękką skórkę, nie ma potrzeby jej obierania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj pokrojoną cukinię na patelnię. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem. W tym czasie cukinia będzie miała czas, aby stać się miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szarpana wieprzowina z cukinią jest gotowa! Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy