skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy z cukinią na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej części jako wieprzowiny. Aby danie było bardziej soczyste, weź mięso z niewielką ilością tłuszczu. Mam kawałek szyi wieprzowej.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i umieść na gorącej patelni. Smaż mięso na złoty kolor.
Krok 3:
Obierz cebulę i spłucz. Następnie drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Do smażonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj trochę soli i przyprawy na patelnię. Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu przypraw do mięsa. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 20-25 minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, a następnie danie będzie z sosem mięsnym.
Krok 5:
Cukinię pokrój osobno na małe kawałki. Jeśli cukinia ma miękką skórkę, nie ma potrzeby jej obierania.
Krok 6:
Gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj pokrojoną cukinię na patelnię. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem. W tym czasie cukinia będzie miała czas, aby stać się miękka.
Krok 7:
Szarpana wieprzowina z cukinią jest gotowa! Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g