skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Marchew i cebula są dość soczystymi warzywami i dają wystarczającą ilość płynu, więc w przeciwieństwie do zwykłych naleśników nie potrzebujemy kefiru do ciasta na te naleśniki.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli chcesz, aby wyraźnie nie czuł się jak duże chipsy marchewkowe w naleśnikach, lepiej zetrzeć je na najmniejszej tarce. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego, co przyspieszy proces.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Do miski wkładamy ugotowane warzywa, mieszamy je.
Krok 5:
Wbijamy jedno jajko kurze. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku. Wymieszaj masę, aby jajko było równomiernie rozłożone na warzywach.
Krok 6:
Wlej przesianą mąkę do mieszanki jajeczno-warzywnej. Wystarczy kilka łyżek mąki, ale musisz poruszać się po konsystencji ciasta, ponieważ jakość i gęstość mąki są różne dla różnych producentów. Może wymagać trochę więcej lub trochę mniej mąki. Ciasto powinno być wystarczająco gęste, płyn nie powinien się osadzać w misce.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. I łyżką stołową rozłóż ciasto warzywne na patelni. Wystarczy jedna łyżka masy na naleśnik, nie trzeba ich gęstnieć, aby dobrze się upiekły, a warzywa nie pozostały surowe. Ostrożnie popraw krawędzie naleśników łyżką, nadając im piękny okrągły kształt. Smażyć z jednej strony przez około 10 minut.
Krok 8:
Gdy naleśniki staną się białe od góry, a od dołu staną się rumiane, odwróć je i usmaż na różowo po drugiej stronie. Usuń gotowe naleśniki i podawaj. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwłaszcza ze śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g