placki z cebulą i marchewką

placki warzywne o przyjemnym smaku cebuli i marchwi! Takie naleśniki z pewnością przypadną do gustu miłośnikom warzyw, w szczególności marchwi i cebuli. Okazuje się, że te warzywa można spożywać nawet jako wypieki. Takie naleśniki są szczególnie smaczne ze śmietaną i świeżymi ziołami. A jeśli podasz takie danie do stołu, nie ostrzegając o jego zawartości gospodarstw domowych, recenzje i opinie na jego temat będą oczywiście różne. A te naleśniki spróbują i zjedzą nawet dzieci, których nie da się nakarmić cebulą i marchewką w zwykłej formie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 55 % 11 g
98 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Marchew i cebula są dość soczystymi warzywami i dają wystarczającą ilość płynu, więc w przeciwieństwie do zwykłych naleśników nie potrzebujemy kefiru do ciasta na te naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Jeśli chcesz, aby wyraźnie nie czuł się jak duże chipsy marchewkowe w naleśnikach, lepiej zetrzeć je na najmniejszej tarce. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego, co przyspieszy proces.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski wkładamy ugotowane warzywa, mieszamy je.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbijamy jedno jajko kurze. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku. Wymieszaj masę, aby jajko było równomiernie rozłożone na warzywach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przesianą mąkę do mieszanki jajeczno-warzywnej. Wystarczy kilka łyżek mąki, ale musisz poruszać się po konsystencji ciasta, ponieważ jakość i gęstość mąki są różne dla różnych producentów. Może wymagać trochę więcej lub trochę mniej mąki. Ciasto powinno być wystarczająco gęste, płyn nie powinien się osadzać w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. I łyżką stołową rozłóż ciasto warzywne na patelni. Wystarczy jedna łyżka masy na naleśnik, nie trzeba ich gęstnieć, aby dobrze się upiekły, a warzywa nie pozostały surowe. Ostrożnie popraw krawędzie naleśników łyżką, nadając im piękny okrągły kształt. Smażyć z jednej strony przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy naleśniki staną się białe od góry, a od dołu staną się rumiane, odwróć je i usmaż na różowo po drugiej stronie. Usuń gotowe naleśniki i podawaj. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwłaszcza ze śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy