kotlety z kapusty z serem

chrupiące, delikatne bez panierki i niskokaloryczne! Czasami chcesz kotlety, ale nie mięso. Ta opcja łatwych do przygotowania i jedzenia kotletów z kapusty zawsze pomoże, ponieważ kapusta jest dostępna przez cały rok, poza tym nie są kaloryczne i doskonale urozmaicają i uzupełniają nasze menu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 52 % 13 g
132 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kapusty z serem? Pokrój małą główkę kapusty na 4 części, usuń łodygę. Gotuj liście kapusty we wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Nie powinny być bardzo miękkie. Następnie wrzuć je do durszlaka i ostudź przez około 10 minut. Wyciśnij kapustę / ponieważ jeśli pozostanie dużo wody, będziesz musiał dodać większą ilość mąki, a to pogorszy smak /.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę nożem, drobno posiekaj cebulę, posiekaj marchewki w blenderze. Wlej 1 łyżkę do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, dodaj krem i usmaż cebulę, dodaj marchewki-smaż do miękkości, zmniejszając ciepło do średnio - małego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser. Do kapusty dodaj wszystkie składniki / z wyjątkiem oleju roślinnego/. Kapustę mieloną wymieszać, uformować kotlety / okaże się o 8-10 sztuk/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na średnim ogniu, na oleju roślinnym, przez 3 do 4 minut z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj ze śmietaną, do której możesz dodać posiekane zioła i czosnek. Smacznego!

aby kotlety miały chrupiącą skórkę, najpierw obtocz je w mące, potem w ubitym jajku, a dopiero potem panieruj w bułce tartej i smaż. Bez panierki są bardzo delikatne.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy