skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kapusty z serem? Pokrój małą główkę kapusty na 4 części, usuń łodygę. Gotuj liście kapusty we wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Nie powinny być bardzo miękkie. Następnie wrzuć je do durszlaka i ostudź przez około 10 minut. Wyciśnij kapustę / ponieważ jeśli pozostanie dużo wody, będziesz musiał dodać większą ilość mąki, a to pogorszy smak /.
Krok 2:
Posiekaj kapustę nożem, drobno posiekaj cebulę, posiekaj marchewki w blenderze. Wlej 1 łyżkę do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, dodaj krem i usmaż cebulę, dodaj marchewki-smaż do miękkości, zmniejszając ciepło do średnio - małego.
Krok 3:
Zetrzyj ser. Do kapusty dodaj wszystkie składniki / z wyjątkiem oleju roślinnego/. Kapustę mieloną wymieszać, uformować kotlety / okaże się o 8-10 sztuk/.
Krok 4:
Smażyć na średnim ogniu, na oleju roślinnym, przez 3 do 4 minut z każdej strony.
Krok 5:
Podawaj ze śmietaną, do której możesz dodać posiekane zioła i czosnek. Smacznego!
aby kotlety miały chrupiącą skórkę, najpierw obtocz je w mące, potem w ubitym jajku, a dopiero potem panieruj w bułce tartej i smaż. Bez panierki są bardzo delikatne.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g