skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paluszki ziemniaczane z serem? Przygotuj składniki. Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Do tej przekąski można użyć dowolnego sera, ale wolę bardziej rozciągliwe odmiany, na przykład mozzarellę (nie solankę, ale pizzę).
Krok 2:
Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umieść czyste bulwy w rondlu z zimną wodą, umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotuj ziemniaki przez 25-30 minut, w zależności od wielkości bulw. Sprawdź gotowość ostrym nożem-łatwo przebije ziemniaka. Odcedź wodę, lekko ostudź ziemniaki i obierz.
Krok 3:
Zetrzyj schłodzone ziemniaki na grubej tarce. Możesz po prostu zmiażdżyć go popychaczem.
Krok 4:
Dodaj sól i pieprz do startych ziemniaków. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 5:
Pokrój ser w prostokątne kostki. Paski nie powinny być bardzo długie.
Krok 6:
Umyj jajko i rozbij do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Z masy ziemniaczanej zrób małe tortille. Umieść blok sera na środku.
Krok 8:
Uformuj ziemniaki w paluszki, przyklejając ze wszystkich stron ser. Patyczki powinny być całe, bez pęknięć, w przeciwnym razie podczas smażenia ser stopi się i wycieknie do pęknięć.
Krok 9:
Zanurz każdy patyk w jajku, a następnie zwiń bułkę tartą.
Krok 10:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim paluszki ziemniaczane ze wszystkich stron, aż uzyskasz złoty kolor. Lub możesz wlać więcej oleju roślinnego do głębokiego rondla i smażyć paluszki w głębokim tłuszczu. Ułóż gotowe patyczki na talerzu do serwowania. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, przykryj naczynie ręcznikami papierowymi.
Krok 11:
Otrzymujesz takie różowe złote karty z chrupiącą skórką i miękkim nadzieniem pod spodem. Podawaj je jako przystawkę z dowolnym sosem do smaku. Smacznego!
to danie nadaje się jako przekąska do piwa. Są spożywane szybko i niezauważalnie, jak nasiona.
kostki sera można zawinąć w mieszankę mielonej papryki i ostrego chili (na czubku noża). To doda potrawie pikanterii, której potrzebujesz na przekąskę do piwa.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g