paluszki ziemniaczane z serem

rumiane, chrupiące, przepyszne, dla całej rodziny! Paluszki ziemniaczane z serem to świetna przekąska, szczególnie dobra na gorąco, gdy ser nie ma jeszcze czasu na zestalenie i wycieka po pokrojeniu. Produkty z pałeczkami są niedrogie i nie są drogie, a proces gotowania jest dość prosty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 52 % 17 g
180 kcal
IG: 76 / 0 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paluszki ziemniaczane z serem? Przygotuj składniki. Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Do tej przekąski można użyć dowolnego sera, ale wolę bardziej rozciągliwe odmiany, na przykład mozzarellę (nie solankę, ale pizzę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umieść czyste bulwy w rondlu z zimną wodą, umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotuj ziemniaki przez 25-30 minut, w zależności od wielkości bulw. Sprawdź gotowość ostrym nożem-łatwo przebije ziemniaka. Odcedź wodę, lekko ostudź ziemniaki i obierz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj schłodzone ziemniaki na grubej tarce. Możesz po prostu zmiażdżyć go popychaczem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i pieprz do startych ziemniaków. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser w prostokątne kostki. Paski nie powinny być bardzo długie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajko i rozbij do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z masy ziemniaczanej zrób małe tortille. Umieść blok sera na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj ziemniaki w paluszki, przyklejając ze wszystkich stron ser. Patyczki powinny być całe, bez pęknięć, w przeciwnym razie podczas smażenia ser stopi się i wycieknie do pęknięć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz każdy patyk w jajku, a następnie zwiń bułkę tartą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim paluszki ziemniaczane ze wszystkich stron, aż uzyskasz złoty kolor. Lub możesz wlać więcej oleju roślinnego do głębokiego rondla i smażyć paluszki w głębokim tłuszczu. Ułóż gotowe patyczki na talerzu do serwowania. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, przykryj naczynie ręcznikami papierowymi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Otrzymujesz takie różowe złote karty z chrupiącą skórką i miękkim nadzieniem pod spodem. Podawaj je jako przystawkę z dowolnym sosem do smaku. Smacznego!

to danie nadaje się jako przekąska do piwa. Są spożywane szybko i niezauważalnie, jak nasiona.
kostki sera można zawinąć w mieszankę mielonej papryki i ostrego chili (na czubku noża). To doda potrawie pikanterii, której potrzebujesz na przekąskę do piwa.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy