kapusta z mielonym mięsem w powolnej kuchence

proste, pyszne, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Kapusta z mięsem mielonym gotowana w powolnej kuchence to kompletne danie, które obejmuje zarówno mięso, jak i przystawkę. Ze względu na długie duszenie kapusta jest miękka, pachnąca, dusząca, jakby była gotowana w piecu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 29 % 6 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z mięsem mielonym w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu. Może być z dowolnego mięsa lub drobiu, mój jest mieszany z wołowiny i wieprzowiny. Dzięki niemu danie okazało się bardziej tłuste i soczyste. Jeśli chcesz, aby obiad był mniej kaloryczny, weź mielonego kurczaka. Wybierz zestaw przypraw według własnych upodobań, używam pieprzu, czarnego i pachnącego oraz liści laurowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj białą kapustę. Radzę lekko ugniatać go rękami, aby kapusta stała się bardziej miękka i szybciej oddawała sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę. Smaż cebulę na małym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj do niej mięso mielone i dobrze wymieszaj z cebulą. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aby farsz zmienił kolor. Mieszaj go okresowo. Proces smażenia można również wykonać w samej powolnej kuchence, jeśli masz w niej taką funkcję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso mielone z cebulą do miski wolnowaru. Wyślij tam posiekaną kapustę. Dodaj przyprawy do smaku: sól, mielony czarny pieprz, możesz wrzucić kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy, nie zepsują potrawy, ale nadadzą przyjemny smak. Lepiej to zrobić, jeśli używa się mielonej wołowiny i wieprzowiny, jeśli mielony kurczak, lepiej nie dodawać przypraw, takich jak groszek i liście laurowe. Wymieszaj kapustę i mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij żywność wodą, aby lekko sięgała do górnej części kapusty z mielonym mięsem. Zamknij garnek pokrywką i włącz program "duszenie" na 2 godziny. W tym czasie kilka razy zajrzyj do multicookera i wymieszaj masę kapusty. Po usłyszeniu sygnału wyłącz powolną kuchenkę. Danie jest gotowe, możesz je natychmiast podać. Smacznego!

jarmuż jest jednym z dostępnych warzyw. Ponadto biała kapusta jest bardzo przydatna, zachowuje wiele składników odżywczych nawet po obróbce cieplnej. Kapusta jest szanowana przez osoby odchudzające się i dietetyczne i nie bez powodu przyczynia się do utraty wagi przy odpowiedniej metodzie gotowania i minimalnej zawartości tłuszczu. Ale także kapusta łatwo zamienia się w całkiem satysfakcjonujący i smaczny, wysokokaloryczny obiad, jeśli zostanie uzupełniony na przykład mięsem mielonym. Takie danie docenią mężczyźni zaangażowani w pracę fizyczną, błonnik i węglowodany dają organizmowi siłę i energię.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy