skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z mięsem mielonym w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu. Może być z dowolnego mięsa lub drobiu, mój jest mieszany z wołowiny i wieprzowiny. Dzięki niemu danie okazało się bardziej tłuste i soczyste. Jeśli chcesz, aby obiad był mniej kaloryczny, weź mielonego kurczaka. Wybierz zestaw przypraw według własnych upodobań, używam pieprzu, czarnego i pachnącego oraz liści laurowych.
Krok 2:
Drobno posiekaj białą kapustę. Radzę lekko ugniatać go rękami, aby kapusta stała się bardziej miękka i szybciej oddawała sok.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę. Smaż cebulę na małym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj do niej mięso mielone i dobrze wymieszaj z cebulą. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aby farsz zmienił kolor. Mieszaj go okresowo. Proces smażenia można również wykonać w samej powolnej kuchence, jeśli masz w niej taką funkcję.
Krok 4:
Włóż mięso mielone z cebulą do miski wolnowaru. Wyślij tam posiekaną kapustę. Dodaj przyprawy do smaku: sól, mielony czarny pieprz, możesz wrzucić kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy, nie zepsują potrawy, ale nadadzą przyjemny smak. Lepiej to zrobić, jeśli używa się mielonej wołowiny i wieprzowiny, jeśli mielony kurczak, lepiej nie dodawać przypraw, takich jak groszek i liście laurowe. Wymieszaj kapustę i mięso.
Krok 5:
Napełnij żywność wodą, aby lekko sięgała do górnej części kapusty z mielonym mięsem. Zamknij garnek pokrywką i włącz program "duszenie" na 2 godziny. W tym czasie kilka razy zajrzyj do multicookera i wymieszaj masę kapusty. Po usłyszeniu sygnału wyłącz powolną kuchenkę. Danie jest gotowe, możesz je natychmiast podać. Smacznego!
jarmuż jest jednym z dostępnych warzyw. Ponadto biała kapusta jest bardzo przydatna, zachowuje wiele składników odżywczych nawet po obróbce cieplnej. Kapusta jest szanowana przez osoby odchudzające się i dietetyczne i nie bez powodu przyczynia się do utraty wagi przy odpowiedniej metodzie gotowania i minimalnej zawartości tłuszczu. Ale także kapusta łatwo zamienia się w całkiem satysfakcjonujący i smaczny, wysokokaloryczny obiad, jeśli zostanie uzupełniony na przykład mięsem mielonym. Takie danie docenią mężczyźni zaangażowani w pracę fizyczną, błonnik i węglowodany dają organizmowi siłę i energię.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g