skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne serniki Kokosowe? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg naturalny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów roślinnych. Im grubszy, tym smaczniejszy będzie sernik, ale także bardziej kaloryczny, weź to pod uwagę. Staraj się również, aby twaróg nie był suchy. Możesz kupić gotowe wióry lub zrobić je w domu, pocierając miąższ kokosowy.
Krok 2:
W głębokiej misce włóż twaróg, ubij jajka, dodaj cukier. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę i dodaj do twarogu, pozostawiając trochę do panierowania serników. Dodaj płatki kokosowe. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Pozostaw masę na 10-15 minut, aby mąka i płatki kokosowe wchłonęły nadmiar wilgoci. Dlatego lepiej jest wziąć mokry twaróg, suchy nie pozwoli na rzeźbienie masy.
Krok 5:
Z powstałej masy mokrymi rękami uformuj średniej wielkości okrągłe serniki. Zroluj serniki w mące.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia na średnim ogniu. Połóż na nim serniki. Smaż je z obu stron na małym ogniu,aż utworzy się złoty kolor.
Krok 7:
Podawaj serniki na gorąco, ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g