duszona cukinia z pomidorami i czosnkiem na patelni

pyszne, soczyste i zdrowe danie z warzyw! Prosty przepis jest szczególnie ważny latem w sezonie warzywnym. Duszona cukinia z pomidorami i czosnkiem na patelni będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych lub może być osobnym daniem wegańskim i bezmięsnym. I można go zamrozić na zimę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić cukinię z pomidorami i czosnkiem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Proporcje warzyw można zmienić według własnych upodobań. Jeśli chcesz więcej soczystości, dodaj więcej pomidorów. Możesz użyć dowolnej zieleni. Mam bazylię i pietruszkę. Cebula może być fioletowa lub zwykła cebula.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory i cukinię. Moja cukinia jest młoda z miękką skórką. Pokrój cukinię i pomidory. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przygotowaną cukinię z pomidorami na patelnię do cebuli. Dusić wszystko razem przez około 10 minut. Czas duszenia można nieco zmienić w zależności od tego, jaką miękkość cukinii chcesz uzyskać. Uwielbiam, żeby były wystarczająco miękkie, ale jeszcze się nie rozpadły. Młoda cukinia gotuje się bardzo szybko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia z warzyw pojawi się wystarczająca ilość soku. Pod koniec duszenia dodaj posiekane świeże zioła i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Duszona cukinia z pomidorami jest gotowa! Podawaj je na gorąco! To jest pyszne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy