omlet z pomidorami i serem na patelni

niesamowicie pyszne i przepyszne śniadanie dla całej rodziny! Omlet z pomidorami i serem na patelni to najszybszy sposób na nakarmienie rodziny rano. Zajmie ci to 10 minut. Skład produktów można zmienić według gustu - zadowolisz wszystkich domowników!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z pomidorami i serem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Ilość składników jest bardzo przybliżona. Możesz zmienić dowolny składnik w górę lub w dół, w zależności od smaku. Ser można wziąć dowolny, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Im większa zawartość tłuszczu, tym bardziej kaloryczne będzie gotowe danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w plastry. Zetrzyj ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka z mlekiem. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Omlet można również smażyć na maśle. Wlać mieszaninę jajek na patelnię. Dno natychmiast zacznie się wiązać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż pokrojone pomidory na całej powierzchni omletu. Im więcej pomidorów, tym bardziej soczysty będzie gotowy omlet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp omlet startym serem. Przykryj patelnię pokrywką, zrób mały ogień i gotuj omlet przez 4-6 minut. Oczywiście przy minimalnym ogniu będzie gotować dłużej, ale nie będzie się palić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod pokrywką omlet ma czas na całkowite upieczenie i stanie się przewiewny. gdy cała masa jest jednorodnie upieczona i nie ma już płynu, możesz zdjąć patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy omlet posyp posiekanymi świeżymi ziołami, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy