skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z pomidorami i serem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Ilość składników jest bardzo przybliżona. Możesz zmienić dowolny składnik w górę lub w dół, w zależności od smaku. Ser można wziąć dowolny, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Im większa zawartość tłuszczu, tym bardziej kaloryczne będzie gotowe danie.
Krok 2:
Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w plastry. Zetrzyj ser.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajka z mlekiem. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Omlet można również smażyć na maśle. Wlać mieszaninę jajek na patelnię. Dno natychmiast zacznie się wiązać.
Krok 5:
Połóż pokrojone pomidory na całej powierzchni omletu. Im więcej pomidorów, tym bardziej soczysty będzie gotowy omlet.
Krok 6:
Posyp omlet startym serem. Przykryj patelnię pokrywką, zrób mały ogień i gotuj omlet przez 4-6 minut. Oczywiście przy minimalnym ogniu będzie gotować dłużej, ale nie będzie się palić.
Krok 7:
Pod pokrywką omlet ma czas na całkowite upieczenie i stanie się przewiewny. gdy cała masa jest jednorodnie upieczona i nie ma już płynu, możesz zdjąć patelnię z ognia.
Krok 8:
Gotowy omlet posyp posiekanymi świeżymi ziołami, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g