mięso z papryką

pyszne, satysfakcjonujące i bardzo proste, na obiad i na drugie! Mięso z papryką to solidny przepis na codzienne menu. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Warzywa dobrze uzupełnią smak raczej neutralnej wieprzowiny, sprawią, że danie będzie bardziej soczyste i apetyczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 12 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z papryką? Przygotuj jedzenie. Wybierz mięso bardziej miękkie-polędwicę lub szyję, wtedy dosłownie rozpuści się w ustach. Warzywa mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Dodatkowo możesz dodać marchewkę lub cukinię. A dla sytości — grzyby. Niewielka ilość czosnku ładnie uzupełni smak potrawy. Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki tej samej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na gorącej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i ułóż wszystkie kawałki pokrojonego mięsa. Smaż je, mieszając, na złoty kolor na średnim ogniu przez 5-8 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić. Nie ma potrzeby cięcia bardzo drobno, ponieważ cebula będzie prawie niewidoczna podczas duszenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pokrojone pomidory na patelnię. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bułgarski przed umyj, usuń rdzeń i pokrój w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę na patelnię, po pomidorach. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej trochę gorącej wody. Do smaku dodaj sól i ulubione przyprawy. Wszystko wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie mięso będzie w pełni ugotowane, a papryka stanie się miękka. Danie jest gotowe, podawaj je z przystawką lub jako niezależne danie. Smacznego!

jeśli nie dodasz do Dania żadnego przystawki, polecam uzupełnić ją sałatką ze świeżych warzyw lub kawałkami warzyw. Sama wieprzowina jest bardzo satysfakcjonująca, a świeże warzywa dodadzą lekkości potrawie. I świetnie łączy się z warzywami.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy