skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z papryką? Przygotuj jedzenie. Wybierz mięso bardziej miękkie-polędwicę lub szyję, wtedy dosłownie rozpuści się w ustach. Warzywa mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Dodatkowo możesz dodać marchewkę lub cukinię. A dla sytości — grzyby. Niewielka ilość czosnku ładnie uzupełni smak potrawy. Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki tej samej wielkości.
Krok 2:
Na gorącej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i ułóż wszystkie kawałki pokrojonego mięsa. Smaż je, mieszając, na złoty kolor na średnim ogniu przez 5-8 minut.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić. Nie ma potrzeby cięcia bardzo drobno, ponieważ cebula będzie prawie niewidoczna podczas duszenia.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 5:
Następnie dodaj pokrojone pomidory na patelnię. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 6:
Bułgarski przed umyj, usuń rdzeń i pokrój w paski.
Krok 7:
Dodaj paprykę na patelnię, po pomidorach. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez 5-7 minut.
Krok 8:
Następnie wlej trochę gorącej wody. Do smaku dodaj sól i ulubione przyprawy. Wszystko wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie mięso będzie w pełni ugotowane, a papryka stanie się miękka. Danie jest gotowe, podawaj je z przystawką lub jako niezależne danie. Smacznego!
jeśli nie dodasz do Dania żadnego przystawki, polecam uzupełnić ją sałatką ze świeżych warzyw lub kawałkami warzyw. Sama wieprzowina jest bardzo satysfakcjonująca, a świeże warzywa dodadzą lekkości potrawie. I świetnie łączy się z warzywami.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g