skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do tortilli. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. powinna być ciepła, a nie gorąca. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić ręcznie: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli woda jest gorąca, mąka zostanie zaparzona, a ciasto nie będzie takie samo przewiewne.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski, rozbij jajko do miski z wodą, wlej 1-2 łyżki.l olej roślinny.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Powierzchnia zostanie pokryta pianką powietrzną.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i Dodaj części do miski z mieszanką jajeczną. Zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto.
Krok 5:
Na początku możesz ugniatać ciasto łyżką, ale w miarę dodawania mąki ciasto stanie się coraz bardziej elastyczne i należy je ugniatać rękami. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, giętkie i sprężyste.
Krok 6:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj serwetką i odstaw na 15-20 minut.
Krok 7:
Podziel ciasto na 4 identyczne części. Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w równe, cienkie koło, nieprzekraczające średnicy patelni, w którym będą pieczone tortille. Nakłuj tortillę widelcem. Przed pieczeniem zetrzyj nadmiar mąki z tortilli pędzlem, aby nie przypaliła się w oleju.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Rozłóż tortillę i smaż przez około 3 minuty, aż pojawią się ciemne plamy. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę i smaż do miękkości. Podsmaż wszystkie inne tortille. !!! Po usmażeniu tortilli na dnie patelni może pozostać ciemny osad-jest to przypalona mąka. Lepiej spuścić go z olejem i wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Następnie na kolejnych tortillach nie będzie czarnych kropek.
Krok 9:
Przenieś gotowe tortille na talerz i podawaj na gorąco. Pozostają nie mniej smaczne i miękkie drugiego dnia. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g