Tortilla bez nadzienia na patelni

Szybkie tortille na każdą okazję: na śniadanie, lunch lub kolację. Ciasto na te pyszne Miękkie tortille ugniata się w ciągu kilku minut, a pieczenie zajmuje około dziesięciu minut. Dlatego jeśli nagle przed obiadem okaże się, że w domu nie ma chleba, możesz bezpiecznie ugotować takie ciasta - docenią je.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 60 % 37 g
332 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do tortilli. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Podgrzej wodę do temperatury 37-40°C. powinna być ciepła, a nie gorąca. Jeśli nie ma termometru do gotowania, pożądaną temperaturę można łatwo określić ręcznie: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli woda jest gorąca, mąka zostanie zaparzona, a ciasto nie będzie takie samo przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski, rozbij jajko do miski z wodą, wlej 1-2 łyżki.l olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Powierzchnia zostanie pokryta pianką powietrzną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i Dodaj części do miski z mieszanką jajeczną. Zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na początku możesz ugniatać ciasto łyżką, ale w miarę dodawania mąki ciasto stanie się coraz bardziej elastyczne i należy je ugniatać rękami. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, giętkie i sprężyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbierz ciasto w kulkę, przykryj serwetką i odstaw na 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 4 identyczne części. Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w równe, cienkie koło, nieprzekraczające średnicy patelni, w którym będą pieczone tortille. Nakłuj tortillę widelcem. Przed pieczeniem zetrzyj nadmiar mąki z tortilli pędzlem, aby nie przypaliła się w oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Rozłóż tortillę i smaż przez około 3 minuty, aż pojawią się ciemne plamy. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę i smaż do miękkości. Podsmaż wszystkie inne tortille. !!! Po usmażeniu tortilli na dnie patelni może pozostać ciemny osad-jest to przypalona mąka. Lepiej spuścić go z olejem i wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Następnie na kolejnych tortillach nie będzie czarnych kropek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe tortille na talerz i podawaj na gorąco. Pozostają nie mniej smaczne i miękkie drugiego dnia. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy