skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w słodkim chińskim sosie? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. Zamiast zwykłego oleju możesz użyć aromatycznego, takiego jak sezam. Jeśli nie znajdziesz octu jabłkowego, weź zwykły stół, ryż lub zastąp go sokiem z cytryny. Weź dowolną skrobię-ziemniaki lub kukurydzę.
Krok 2:
Dobrze umyj filet z kurczaka, a następnie osusz, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso na długie, cienkie paski.
Krok 3:
Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Włóż do niego kurczaka i smaż go do połowy ugotowanego — tak, aby mięso było białe ze wszystkich stron. Najlepiej zrobić to w kilku krokach, wtedy mięso nie wypuści soku. Wyjmij smażone mięso na talerz.
Krok 4:
Paprykę umyj, osusz i usuń wnętrze nasionami. Pokrój w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmaż paprykę na tym samym dużym ogniu wraz z posiekanym czosnkiem na tej samej patelni, na której grillowano mięso, dosłownie 2-3 minuty — tak, aby pozostała trochę chrupiąca.
Krok 5:
W międzyczasie szybko przygotuj chiński sos-wymieszaj sos sojowy, wodę, cukier, ocet jabłkowy i skrobię, które wcześniej rozcieńczysz w niewielkiej ilości płynu, aby nie powstały grudki.
Krok 6:
Mieszaj sos, aż będzie całkowicie gładki. Sos słodko-kwaśny jest gotowy.
Krok 7:
W międzyczasie papryka osiągnęła już pożądany stan, wróć do niej kurczaka.
Krok 8:
Polej kurczaka sosem pieprzowym.
Krok 9:
Zmniejsz ogień. Gotuj kurczaka przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i filety się ugotują. Pamiętaj, aby go wymieszać, zwłaszcza gdy sos zacznie gęstnieć.
Krok 10:
Do podania grubo posiekaj natkę pietruszki. Dobrze sprawdzają się również pióra szczypiorku lub kolendry. Ale nie radzę brać kopru-to nie jest chińskie zioło.
Krok 11:
Wlej warzywa na patelnię do gotowego kurczaka, jeśli chcesz, możesz posypać je sezamem.
Krok 12:
Podawaj kurczaka na gorąco z warzywami, ryżem lub cienkim makaronem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g