kurczak w słodkim chińskim sosie

pikantne, pikantne, dla miłośników niezwykłego smaku! Kurczak w słodkim chińskim sosie to danie restauracyjne przygotowane w Twojej kuchni. Przygotowuje się go bardzo szybko, w ciągu zaledwie 20 minut na stole stanie pachnący pikantny kurczak, wykonany w najlepszych tradycjach kuchni chińskiej.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 34 % 11 g
149 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w słodkim chińskim sosie? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. Zamiast zwykłego oleju możesz użyć aromatycznego, takiego jak sezam. Jeśli nie znajdziesz octu jabłkowego, weź zwykły stół, ryż lub zastąp go sokiem z cytryny. Weź dowolną skrobię-ziemniaki lub kukurydzę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj filet z kurczaka, a następnie osusz, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso na długie, cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Włóż do niego kurczaka i smaż go do połowy ugotowanego — tak, aby mięso było białe ze wszystkich stron. Najlepiej zrobić to w kilku krokach, wtedy mięso nie wypuści soku. Wyjmij smażone mięso na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę umyj, osusz i usuń wnętrze nasionami. Pokrój w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmaż paprykę na tym samym dużym ogniu wraz z posiekanym czosnkiem na tej samej patelni, na której grillowano mięso, dosłownie 2-3 minuty — tak, aby pozostała trochę chrupiąca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie szybko przygotuj chiński sos-wymieszaj sos sojowy, wodę, cukier, ocet jabłkowy i skrobię, które wcześniej rozcieńczysz w niewielkiej ilości płynu, aby nie powstały grudki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj sos, aż będzie całkowicie gładki. Sos słodko-kwaśny jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie papryka osiągnęła już pożądany stan, wróć do niej kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej kurczaka sosem pieprzowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień. Gotuj kurczaka przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i filety się ugotują. Pamiętaj, aby go wymieszać, zwłaszcza gdy sos zacznie gęstnieć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do podania grubo posiekaj natkę pietruszki. Dobrze sprawdzają się również pióra szczypiorku lub kolendry. Ale nie radzę brać kopru-to nie jest chińskie zioło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej warzywa na patelnię do gotowego kurczaka, jeśli chcesz, możesz posypać je sezamem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj kurczaka na gorąco z warzywami, ryżem lub cienkim makaronem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy