makaron teriyaki z warzywami

danie z makaronem warzywnym o przyjemnym słodkawym smaku i lekkiej kwaskowatości! Jeśli chcesz czegoś nowego i smacznego na obiad, ale łatwego w użyciu i szybkiego w przygotowaniu, to makaron z warzywami i sosem teriyaki to świetna opcja na taką okazję. Brak mięsa nie wpływa na smak gotowego dania, słynny japoński sos nadaje potrawie przyjemny słodkawy smak z dyskretną kwaskowatością. W razie potrzeby danie można urozmaicić, używając do gotowania różnych rodzajów makaronu, na przykład gryki, ryżu lub pszenicy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 63 % 10 g
73 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie według listy. Sos "teriyaki" można kupić gotowy w sklepie lub przygotować go samodzielnie w domu. Wszystkie składniki do jego przygotowania są dostępne i proste. Warzywa mogą być używane świeże lub mrożone, zestaw można zmienić według smaku i pożądania. Obierz cebulę i pokrój w paski lub kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj zieloną rzodkiewkę, obierz i pokrój w drobną kostkę lub paski. Możesz użyć mrożonej fasoli szparagowej lub szparagów lub strąków młodego groszku mlecznego. Włóż fasolę pokrojoną na kawałki do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą, wysusz na ręczniku papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z strąkiem nasion i pokrój w paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj bakłażany, pokrój w paski, włóż do miski i Posol. Rękami wymieszaj bakłażany z solą, aby warzywa wypuściły sok. Pozostaw je na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po określonym czasie myjemy bakłażany i wyciskamy sok, aby nadmiar goryczy zniknął.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Umieść cebulę i marchewkę na patelni, smaż warzywa na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pozostałe warzywa i zioła na patelnię do marchwi i cebuli. Wlej łyżkę sosu sojowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Średnio Czas gotowania wynosi 8-10 minut do stopnia gotowości al-dente. Ale dla każdego rodzaju makaronu czas i metoda gotowania są nieco inne. Wrzuć ugotowany makaron do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś makaron na patelnię z warzywami. Dodaj posiekany czosnek i sos teriyaki. Wymieszaj i kontynuuj smażenie warzyw z makaronem na średnim ogniu przez dwie minuty. Wyłącz ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Danie jest gotowe. Serwujemy danie, posypując je sezamem na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy