kotlety kalafiorowe są najsmaczniejsze

łatwy sposób na przygotowanie zdrowych kotletów warzywnych! Ciekawy przepis na kuchnię wegetariańską. Nadaje się dla tych, którzy przestrzegają ścisłego postu, a nawet wegan, ponieważ nie zawiera jajek. Dość prosty przepis na szybkie gotowanie pysznych dietetycznych kotletów!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 44 % 11 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić najsmaczniejsze kotlety kalafiorowe? Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kalafior, Wytnij wszystkie zepsute miejsca. Podziel na kwiatostany. Z kolei pokrój kwiatostany na małe kawałki, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Następnie pokrój również na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W maszynce do mięsa zmielić kalafior, cebulę i marchewkę. Szlifowałem na płytkiej dyszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i posiekaj świeży koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koperek do zmielonej mieszanki warzywnej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz weź len namoczony przez noc i wyślij go do blendera, dodając trochę wody. Zmielić go. Będzie to substytut jajka. Włóż 4 łyżki. l taki len do naszego mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj również mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj tyle mąki, aby nasze & quot; mięso mielone & quot; uzyskało dość gęstą konsystencję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie uformuj kotlety z mielonych warzyw i wyślij na patelnię z już rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż kotlety na małym ogniu na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

zwracam uwagę na przepis na kotlety warzywne bez ryżu, bez roślin strączkowych i bez jajek.
w tym przepisie możesz zastąpić namoczony mielony len jajkiem, jeśli je spożywasz.
możesz również trochę ugotować kapustę, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do robienia kotletów z surowej kapusty.
możesz zwinąć kotlety w mielonym suchym lnie, bułce tartej lub mące. Usmażę bez niczego i wyszło bardzo dobrze. Dopiero po uformowaniu kotletów mięso mielone lekko lip do rąk.
przyprawy i zioła można wybrać według własnego gustu. Lubię też dodawać przyprawy "grillowany kurczak"do kotletów warzywnych lub strączkowych. Następnie okazują się pikantne, z ostrzem i bardzo przypominają mięso.
z warzywami można również eksperymentować. Możesz dodać korzeń selera zamiast lub razem z marchewką. Jest bogaty w sód, więc można je posolić mniej, a seler doda niesamowitego aromatu i smaku.
można je podawać z przystawką ziemniaczaną lub owsianką, można je również podawać z roślinami strączkowymi lub sałatką ze świeżych warzyw.
smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy