skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić najsmaczniejsze kotlety kalafiorowe? Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Umyj kalafior, Wytnij wszystkie zepsute miejsca. Podziel na kwiatostany. Z kolei pokrój kwiatostany na małe kawałki, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 3:
Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Następnie pokrój również na małe kawałki.
Krok 4:
W maszynce do mięsa zmielić kalafior, cebulę i marchewkę. Szlifowałem na płytkiej dyszy.
Krok 5:
Umyj i posiekaj świeży koperek.
Krok 6:
Dodaj koperek do zmielonej mieszanki warzywnej.
Krok 7:
Dodaj sól i przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Teraz weź len namoczony przez noc i wyślij go do blendera, dodając trochę wody. Zmielić go. Będzie to substytut jajka. Włóż 4 łyżki. l taki len do naszego mięsa mielonego.
Krok 9:
Dodaj również mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj tyle mąki, aby nasze & quot; mięso mielone & quot; uzyskało dość gęstą konsystencję.
Krok 10:
Następnie uformuj kotlety z mielonych warzyw i wyślij na patelnię z już rozgrzaną oliwą z oliwek i smaż kotlety na małym ogniu na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
zwracam uwagę na przepis na kotlety warzywne bez ryżu, bez roślin strączkowych i bez jajek.
w tym przepisie możesz zastąpić namoczony mielony len jajkiem, jeśli je spożywasz.
możesz również trochę ugotować kapustę, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do robienia kotletów z surowej kapusty.
możesz zwinąć kotlety w mielonym suchym lnie, bułce tartej lub mące. Usmażę bez niczego i wyszło bardzo dobrze. Dopiero po uformowaniu kotletów mięso mielone lekko lip do rąk.
przyprawy i zioła można wybrać według własnego gustu. Lubię też dodawać przyprawy "grillowany kurczak"do kotletów warzywnych lub strączkowych. Następnie okazują się pikantne, z ostrzem i bardzo przypominają mięso.
z warzywami można również eksperymentować. Możesz dodać korzeń selera zamiast lub razem z marchewką. Jest bogaty w sód, więc można je posolić mniej, a seler doda niesamowitego aromatu i smaku.
można je podawać z przystawką ziemniaczaną lub owsianką, można je również podawać z roślinami strączkowymi lub sałatką ze świeżych warzyw.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g