skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować dmuchany omlet na patelni, potrzebujemy: 4 jajka; 2 łyżki. mleko; 1 łyżeczka. oliwa z oliwek; ½ łyżeczki. sól i szczypta mielonej papryki.
Krok 2:
Białka ostrożnie oddziel od żółtek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Białka włożyć do lodówki.
Krok 3:
Wlej mleko do żółtek, dodaj mieszankę papryki i lekko ubij widelcem.
Krok 4:
Schłodzone białka ubij mikserem ze szczyptą soli, aż uzyskasz gęstą pianę.
Krok 5:
Nasmaruj suchą patelnię za pomocą pędzla oliwą z oliwek. Wlej żółtka na wierzch i przechylając patelnię, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni. Smażyć żółtka na średnim ogniu.
Krok 6:
Gdy żółtka złapią się od dołu, ułóż ubite białka na wierzchu, ostrożnie wyrównując, aby nie wyszły poza naleśnik jajeczny.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu przez 5-8 minut. W tym czasie białko powinno się zagęścić. Jeśli naciśniesz go palcem, będzie sprężynowy i nie przyklei się do dłoni.
Krok 8:
Przenieś omlet na talerz.
Krok 9:
Przeciąć na pół i złożyć stroną białkową do wewnątrz. Pokrój omlet na porcje i podawaj. Smacznego!
zrobiłam wiele różnych omletów, ale mogę śmiało powiedzieć, że ten jest prawdziwym klejnotem w mojej kolekcji. I do niedawna nic o nim nie wiedziałem, nawet nigdy nie natknąłem się na żadne zdjęcie w Internecie (co jest dziwne, ponieważ ten omlet ma wielu fanów). W przeciwnym razie ugotowałbym ten cud powietrza znacznie wcześniej.
taki omlet jest łatwo przygotowany, okaże się za pierwszym razem - najważniejsze jest dokładne ubicie białek. Powinny być ubite w bardzo gęstą pianę. To jest cały sekret sukcesu. Zdarza się, że żółtka są ubite na górze, a na dole pozostaje niezbite płynne białko. Należy tego unikać i upewnić się, że wszystko jest równomiernie ubite. W przeciwnym razie nie powinno być problemów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g