dmuchany omlet na patelni

Ten zwiewny omlet jest również znany pod nazwą "Kula". Ten bujny omlet robi trwałe wrażenie na każdym, kto go zobaczy. I rzeczywiście-widok omletu jest po prostu niesamowity: śnieżnobiały zwiewny środek i złota skorupa. A wspaniałą rzeczą jest to, że przygotowanie omletu jest dziecinnie proste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować dmuchany omlet na patelni, potrzebujemy: 4 jajka; 2 łyżki. mleko; 1 łyżeczka. oliwa z oliwek; ½ łyżeczki. sól i szczypta mielonej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka ostrożnie oddziel od żółtek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Białka włożyć do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do żółtek, dodaj mieszankę papryki i lekko ubij widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzone białka ubij mikserem ze szczyptą soli, aż uzyskasz gęstą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj suchą patelnię za pomocą pędzla oliwą z oliwek. Wlej żółtka na wierzch i przechylając patelnię, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni. Smażyć żółtka na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy żółtka złapią się od dołu, ułóż ubite białka na wierzchu, ostrożnie wyrównując, aby nie wyszły poza naleśnik jajeczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu przez 5-8 minut. W tym czasie białko powinno się zagęścić. Jeśli naciśniesz go palcem, będzie sprężynowy i nie przyklei się do dłoni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś omlet na talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przeciąć na pół i złożyć stroną białkową do wewnątrz. Pokrój omlet na porcje i podawaj. Smacznego!

zrobiłam wiele różnych omletów, ale mogę śmiało powiedzieć, że ten jest prawdziwym klejnotem w mojej kolekcji. I do niedawna nic o nim nie wiedziałem, nawet nigdy nie natknąłem się na żadne zdjęcie w Internecie (co jest dziwne, ponieważ ten omlet ma wielu fanów). W przeciwnym razie ugotowałbym ten cud powietrza znacznie wcześniej.
taki omlet jest łatwo przygotowany, okaże się za pierwszym razem - najważniejsze jest dokładne ubicie białek. Powinny być ubite w bardzo gęstą pianę. To jest cały sekret sukcesu. Zdarza się, że żółtka są ubite na górze, a na dole pozostaje niezbite płynne białko. Należy tego unikać i upewnić się, że wszystko jest równomiernie ubite. W przeciwnym razie nie powinno być problemów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy