Kebab w szaszłyku elektrycznym

szaszłyki gotowane w domu! Latem większość rodzin i dużych firm wybiera się na grilla. Kawałki mięsa gotowane na grillu są uwielbiane przez wszystkich Rosjan. Czasami jednak zimą chcesz spróbować grilla. Wtedy na ratunek przychodzi elektryczny szaszłyk.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania grilla w domu. Szaszłyki można przygotować z różnych części wieprzowiny: łopatki, szyi, polędwicy. Miłośnicy soczystego grilla lepiej wybrać szyję wieprzową, ponieważ ma smugi tłuszczu, które nie pozwolą mięsu "wyschnąć". Wolę bardziej chudą wieprzowinę, więc wybrałem łopatkę wieprzową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wieprzowe dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w drobną kostkę. Jeśli kawałki wieprzowiny są duże, to obracając się w elektrycznym szaszłyku, spalą się, ponieważ będą zbyt blisko elementu grzejnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebula jest drobno posiekana, dzięki czemu przy szybkim procesie marynowania szaszłyków cebula wydziela swój aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki mięsa w misce, dodaj drobno posiekaną cebulę, wlej ocet, rozłóż majonez i dopraw przyprawami i solą. Wymieszaj wszystko rękami i pozwól kebabowi marynować przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 20 minutach włącz elektryczny szaszłyk i pozwól mu się rozgrzać. W tym czasie sznurujemy kawałki mięsa na szaszłyki. Gdy element grzejny jest gorący, zainstaluj szaszłyki z mięsem w elektrycznym szaszłyku i zamknij go obudową. Następnie mięso samo się ugotuje. Samo urządzenie elektryczne powoli obróci szpikulec, a mięso będzie równomiernie ugotowane ze wszystkich stron.

oczywiście takiego kebaba nie można porównać z kebabem na węglu drzewnym. Jednak moim zdaniem nie jest to zła alternatywa.
aby mięso było bardziej soczyste, podczas gotowania można kilkakrotnie polać szaszłyki łyżeczką powstałego tłuszczu, który spływa do filiżanek.
aby Kebab nabrał zapachu mgły, do kubków elektrycznego szaszłyka można wlać 1 łyżkę płynnego dymu. Ale w tym przypadku kebab jest podlewany sokiem z tłuszczu, a mgła w żadnym wypadku nie jest konieczna. Nie jestem pewna przydatności tej przyprawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy