skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania grilla w domu. Szaszłyki można przygotować z różnych części wieprzowiny: łopatki, szyi, polędwicy. Miłośnicy soczystego grilla lepiej wybrać szyję wieprzową, ponieważ ma smugi tłuszczu, które nie pozwolą mięsu "wyschnąć". Wolę bardziej chudą wieprzowinę, więc wybrałem łopatkę wieprzową.
Krok 2:
Mięso wieprzowe dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w drobną kostkę. Jeśli kawałki wieprzowiny są duże, to obracając się w elektrycznym szaszłyku, spalą się, ponieważ będą zbyt blisko elementu grzejnego.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebula jest drobno posiekana, dzięki czemu przy szybkim procesie marynowania szaszłyków cebula wydziela swój aromat.
Krok 4:
Połóż kawałki mięsa w misce, dodaj drobno posiekaną cebulę, wlej ocet, rozłóż majonez i dopraw przyprawami i solą. Wymieszaj wszystko rękami i pozwól kebabowi marynować przez 20 minut.
Krok 5:
Po 20 minutach włącz elektryczny szaszłyk i pozwól mu się rozgrzać. W tym czasie sznurujemy kawałki mięsa na szaszłyki. Gdy element grzejny jest gorący, zainstaluj szaszłyki z mięsem w elektrycznym szaszłyku i zamknij go obudową. Następnie mięso samo się ugotuje. Samo urządzenie elektryczne powoli obróci szpikulec, a mięso będzie równomiernie ugotowane ze wszystkich stron.
oczywiście takiego kebaba nie można porównać z kebabem na węglu drzewnym. Jednak moim zdaniem nie jest to zła alternatywa.
aby mięso było bardziej soczyste, podczas gotowania można kilkakrotnie polać szaszłyki łyżeczką powstałego tłuszczu, który spływa do filiżanek.
aby Kebab nabrał zapachu mgły, do kubków elektrycznego szaszłyka można wlać 1 łyżkę płynnego dymu. Ale w tym przypadku kebab jest podlewany sokiem z tłuszczu, a mgła w żadnym wypadku nie jest konieczna. Nie jestem pewna przydatności tej przyprawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g