stek z mielonym jajkiem wołowym

Klasyczny mielony stek. Podawać z jajecznicą. Nigdy nie robiłam steków wołowych. W zeszłym roku opanowałem posiekane kotlety z kurczaka - bardzo mi się podobało. Teraz przyszła kolej na wołowinę. Z jajkiem wyszło pięknie i smacznie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 0 % 0 g
263 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z jajkiem z mielonej wołowiny? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wołowinę, osusz. Pokrój mięso w cienkie plasterki. Pokrój każdy plasterek w cienkie paski. Pokrój paski w poprzek na małe kostki. Posiekaj powstałe kostki tak małe, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paski w poprzek na małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj powstałe kostki tak małe, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek i przyprawy do mięsa. Dobrze zagnieść mięso mielone rękami. Możesz uderzyć mięso o stół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natłuszczonymi dłońmi uformuj 2 duże okrągłe placki z mielonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy i smaż steki przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś steki do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Osobno usmażyć jajecznicę i pięknie ułożyć na każdym steku. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy