skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek z jajkiem z mielonej wołowiny? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 3:
Umyj wołowinę, osusz. Pokrój mięso w cienkie plasterki. Pokrój każdy plasterek w cienkie paski. Pokrój paski w poprzek na małe kostki. Posiekaj powstałe kostki tak małe, jak to możliwe.
Krok 4:
Pokrój paski w poprzek na małe kostki.
Krok 5:
Posiekaj powstałe kostki tak małe, jak to możliwe.
Krok 6:
Dodaj czosnek i przyprawy do mięsa. Dobrze zagnieść mięso mielone rękami. Możesz uderzyć mięso o stół.
Krok 7:
Natłuszczonymi dłońmi uformuj 2 duże okrągłe placki z mielonego mięsa.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy i smaż steki przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Krok 9:
Przenieś steki do naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 10:
Osobno usmażyć jajecznicę i pięknie ułożyć na każdym steku. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g